Helyi közélet

2012.07.05. 13:45

Roma dajkák és pedellusok a szikszói kistérségben

Szikszó - A vizsgán 24 dajka szerzett OKJ-s bizonyítványt, illetve 18 pedellus kapott oklevelet.

Szikszó - A vizsgán 24 dajka szerzett OKJ-s bizonyítványt, illetve 18 pedellus kapott oklevelet.Roma dajkákat és pedellusokat képzett és foglalkoztatott a Társadalmi Megújulás Operativ Program keretében a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás. A programhoz csatlakozott a Szikszói Városi Óvoda is. Az eredményekről,a tapasztalatokról tartott július 5-i sajtótájékoztatón Füzesséri József, a társulás elnöke elmondta, hogy a szervezet " A képzés,foglalkoztatás szakembereknek" című kiemelt programra csaknem 43 és félmillió forintot nyert el. A tavaly március 1-én indult projekt első részében a dajkák és pedellusok képzése tartott. Az őszi vizsgán 24 dajka szerzett erről a tevékenységről OKJ-s bizonyítványt, illetve 18 pedellus kapott oklevelet arról, hogy elvégezte ezt a kurzust. A program második részében, ahol a foglalkoztatást biztosították a részvevőknek - november 15 és június 15-e között - a térség 9 iskolájában és 12 óvodájában dolgozhattak. A következő települések kapcsolódtak a képzés, foglalkoztatás szakembereknek programhoz: Szikszó, Alsóvadász, Homrogd, Selyeb, Felsővadász, Gadna, Abaújlak,Gagyvendégi, Halmaj, Felsődobsza,Kázsmárk, Léh és Rásonysápberencs.

Hosszú távon

Több szempontból is fontos és eredményes volt ez a program a térségben - jelentette ki Füzesséri József, a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás elnöke. Az köztudott hogy rendkívül alacsony a helyben élő romák végzettsége, és rendkívül magas a körükben a munkanélküliség. Az is ismert, hogy a szikszói kistérség oktatási intézményeiben magas a roma gyerekek aránya, és a körükből érkező kisegítőket jobban elfogadják, hatékonyabban képesek velük együttműködni. A program beváltotta a hozzá fűződő reményeket, hiszen a kiválasztási folyamatnál is az volt a cél, olyan részvevőket emeljenek be a programba , akik megfelelő alapképességgel rendelkeznek, kitartóak, végig csinálják a kurzust és hosszú távon tudják hasznosítani ezt a tudást.

A visszajelzések azt mutatják, a települések óvodáiban és iskoláiban a foglalkoztatottak jó része beilleszkedett, megszerették őket a gyerekek, a frissen szerzett tudásukat kamatozatni tudták - fogalmazott Takács Lászlóné, a Szikszói Városi Óvoda vezetője. A legtöbb óvodában biztosított volt a dajkák száma, de tudjuk, minden plusz szorgos kéz elkel az apróságok mellett. A pedellusoknál az volt a tapasztalat, hogy elsősorban a szülőkkel való kapcsolattartásra, a hiányzó gyerekek felkutatásra, az óraközi szünetekben a fegyelem fenntartásában tudtak segíteni.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában