Helyi közélet

2012.07.23. 18:57

Patikamérlegen: adják-e, vennék-e

Borsod-Abaúj-Zemplén - Pénzügyi segítséget ígért a miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához. Mi áll mögötte?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Pénzügyi segítséget ígért a miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához. Mi áll mögötte?A hétvége vezető hazai híre volt Orbán Viktor konzultációja egy zuglói patikában a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével. A miniszterelnök támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök biztosítását ígérte, mert mint mondta, az ország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek. De vajon el akarják-e adni a nem patikus patikatulajdonosok gyógyszertáraikat, illetve megéri-e a gyógyszerészeknek egy bármilyen kedvezményes kölcsönbe is belemenni, ha - mint hallottuk nem egyszer - nem valami jól jövedelmez? - kérdeztük a B.-A.-Z. Megyei Gyógyszerészi Kamara elnökét, dr. Nyíri Lászlót.

Miért hátrányos?

- Az eladás nem lehet kétséges: a kormányváltást követően született a rendelet: a patikák gyógyszerészi tulajdonrészének 2014-ig legalább a 25 százalékot, 2017-ig pedig legalább az 51 százalékot el kell érnie. A patikaliberalizáció idején ugyanis bárki patikát nyithatott, akár egy tehetős vízvezeték-szerelő is. Az egyetlen kikötés az volt, hogy a patikát csak gyógyszerész működtethette, akinek viszont semmilyen jogalapja sem volt a társaság működésébe. Nem szólhatott bele még szakmai dolgokba sem (mint amilyen például a készletezés), ami folyamatos feszültségforrást jelentett. A nem gyógyszerész tulajdonos pedig egyetlen dologban érdekelt: a minél több profit termelésében, ami több mindenben a betegérdekkel is ellentétes.

Tény, hogy a gyógyszertárak egynegyede veszteséges, s az alacsony árrés miatt a többiben sincs akkora nyereség, hogy az még egy nem szakmabeli tulajdonos profitéhségét is kielégítse, ez már csak a szakma szabályainak háttérbe szorításával lehetséges, ami a betegérdek ellen való -mondta a megyei kamaraelnök.

Kinek igen, kinek nem

Hogy melyik gyógyszerésznek éri meg - akár kedvezményes hitelkonstrukció mellett is - tulajdonrészt vásárolni, azt egyénenként lehetne megtudni. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenki bele akar vágni. Reálisan nézve azonban a működtető patikus így is megkapja a fizetését. Ha annyival beéri, s „megszabadul a profitéhes” tulajdonostól, akkor a megélhetése megmarad, amellett tulajdont szerez, ami azért csábító, derült ki dr. Nyíri László szavaiból. Szólt arról is: a patikarliberalizáció főként a nagyobb városokban azt eredményezte, hogy egymás hegyén-hátán nyíltak a patikák.

Nyilván ott érte meg patikát nyitni, ahol nagyobb a forgalom, vagyis ahol már működött is gyógyszertár. A mostani „ellenliberalizációs” folyamat azt is eredményezheti, hogy a patikák egy része megszűnik, így beállhat egy egészséges egyensúly. Egyébként a megyénkben működő gyógyszertárak mintegy 15 százalékának nem gyógyszerész a tulajdonosa.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában