Helyi közélet

2012.07.12. 10:53

NIA – Táncold át az életed!

A NIA Technique ( Neuromuscular Integrative Action) közel tíz éve van jelen Magyarországon, Hriczu Andrea (fekete öves tréner) segítségével egy folyamatosan bővülő közösségben, főként nők gyakorolják, és tanítják.

A NIA Technique ( Neuromuscular Integrative Action) közel tíz éve van jelen Magyarországon, Hriczu Andrea (fekete öves tréner) segítségével egy folyamatosan bővülő közösségben, főként nők gyakorolják, és tanítják.Egy olyan mozgásvilág, mely harmonikusan ötvözi a Keleti harcművészetekből átvett Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido elemeket, a Nyugati táncművészetek stílusaival melyek a modern tánc, Duncan dance, Jazz tánc, és a Modern tánc illetve a terápiás módszerek közül az Alexander technika és a Feldenkrais módszer, valamint a jóga pozíciókat.

Az elmúlt napokban újra bővülhetett a NIA hazai tanárainak klubja, egy white belt (fehéröves) képzésen, Budapesten járt Helen Terry Nia nagymester. 19 éve a világ számos országában oktató Helent kérdeztük a NIA szellemiségéről, és a magyar nőkről...

- Mit ad a NIA?

Helen Terry: - Szeretetet és engedélyt főként arra hogy, szeressék magukat az emberek és ezen keresztül az életüket, tanulják meg szeretni önmagukat az elvárásoktól függetlenül. Ne a külvilág által megszabott formáknak, elvárásoknak próbáljanak megfelelni, csak saját maguknak.

- Hogy látod a mai kor nőjét?

Helen Terry – Úgy látom a nők sokkal inkább keresik a mélyebb értelmet és kapcsolatot az élettel, az is azt mutatja amíg jelentkezik 20 nő a Nia foglalkozásra, addig 1 férfi csatlakozik a programhoz. A nők ösztönösen törekszenek arra, hogy jobban, teljesebben éljenek, ezen a NIA mint holisztikus mozgásterápia rengeteget segít. A NIA minden nőnek képes adni, de el kell jutni mindannyiunknak, ahhoz az állapothoz, érettségi szinthez, amikor rátalálhatunk..

- Hogy segített téged a Nia?

Helen Terry - 20 évvel ezelőtt úgy érkeztem a Niához:- nem szerettem a testemet, és azt éreztem, hogy nem tudok beilleszkedni, alkoholt és drogot használtam, hogy eltudjak lazulni, elhagyjam a testem. A NIA meggyógyított az önsorsrontó magatartási mintáimból, a női sexualitásom is más értelmet nyert, végre megtaláltam az érzéki oldalamat, amiről nem is tudtam, hogy létezik.

- 19 év tréneri életedből mi az, ami igazán kedves számodra?

Helen Terry - Emlékszem a fehéröves tréningen, mindennap sírva hívtam fel a férjemet – milyen új felfedezéseim vannak magamban, olyat érintettem meg magamban, amiről nem is tudtam, hogy létezik. Kinyíltam mint ember, mint nő kiteljesültem, és már alig vártam, hogy a tréning végén megölelhessem a férjemet. Nagy szerelem lett a Niával és a férjemmel, ami a mai napig tart.

- Ez a második alkalom, hogy trénerként itt vagy Magyarországon, mi a benyomásod a magyar nőkről és mit üzensz nekik?

Helen Terry - Imádom a magyar nőket, nagyon szeretem azt a hatalmas vágyat bennük, hogy mindig többet akarnak, van tudásszomjuk és erejük ahhoz, hogy tanuljanak. A magyar nők olyan közönség, amit máshol nem tapasztaltam, egyszerre és egységesen tudnak koncentrálni. Azt üzenem és kívánom, a magyar nőknek, hogy lazuljanak el: - ismerjék el, hogy megvan mindenük, minden adottságuk, különleges és erős emberek, akinek nem kell tolni a folyót, hiszen az áramlat viszi őket...

- Marschalkó Ildikó -



(Hamarosan Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán is indítunk Nia órákat, részletek később)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában