Helyi közélet

2012.07.19. 14:14

Mozdulnak az iskolák: mindennap tesióra

Miskolc, Sajólád, Krasznokvajda - Szeptembertől többet mozoghatnak a nebulók. Bevezetik a mindennapos testnevelést.

Miskolc, Sajólád, Krasznokvajda - Szeptembertől többet mozoghatnak a nebulók. Bevezetik a mindennapos testnevelést.

Szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést az általános és középiskolákban, egyelőre az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. A cél: a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának javítása. Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók jó ötletnek tartják a mindennapos testnevelést, de kérdés, hogy lesz-e a programhoz elég tornaterem és testnevelő.

Jobban tanulnak

Az Avastetői Általános Iskola diákjai szerencsés helyzetben vannak, hisz a gyerekek egy része sporttagozatos, egy másik része pedig táncolni tanul. Az alsó tagozatosoknak délutánonként plusz két tömegsport-foglalkozáson vesznek részt. Így a számukra mindennap biztosított a mozgás, mondta lapunknak Tóthné Csorba Mária igazgató. Ő egyébként maximálisan egyetért a testnevelésórák számának növelésével, mert a tapasztalatok szerint azok a gyerekek, akik sportolnak, a tanulásban is eredményesebbek. Mivel nagy intézményről van szó, mindkét iskolában nagy tornaterem és 1-1 táncterem is található, így óriási gondot nem fog okozni, ha a mindennapos testnevelés felfut a 8. osztályig, jelezte az igazgató. Mindemellett a sportpályákat is tudják használni, ha az időjárás engedi. A pluszórák személyi feltétele azonban még nem tisztázott, nem tudni, hogy a kötelező óraszámuk terhére tartják-e meg a heti plusz 2 órát, tette hozzá Tóthné Csorba Mária.

Kevés a tornaterem

A sajóládi általános iskola igazgatója, Szabó Zsófia is azt mondta lapunknak, hogy nagy szükségük van a gyerekeknek a mozgásra. Az intézménynek egy tornaterme és egy táncterme van, de ha minden osztályban kötelező lesz a mindennapos testnevelés, akkor ez a két terem kevésnek bizonyul majd. Az igazgató bízik abban, hogy a felújításra váró iskolát pályázati pénzből bővíteni is lehet.

Krasznokvajdán májusban ugyan elindult az iskola felújítása, de tornaterem építése nincs a tervek között. Most csak egy kis méretű tornaszoba áll rendelkezésre, valamint több udvari sportpálya. Pedig itt is nagy szükségük lenne a gyerekeknek a mozgásra, mert Kecskés Zoltánné igazgató meglátása szerint a fiúk csak focizni szeretnek, a lányok viszont nem nagyon sportolnak. Nagy méretű tornateremre azonban nincs remény, mert az önkormányzatnak valószínűleg a pályázati önrészhez sem lenne meg a forrása. Ráadásul testnevelő tanára sincs az iskolának. Igaz, kiírták az állásra a pályázatot, így bíznak benne, hogy jelentkezik egy jó pedagógus.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában