Helyi közélet

2012.07.24. 12:06

Megkezdődtek a Miskolci Geotermikus Projekt hővezeték építési munkálatai

Budapest, Miskolc - A Miskolc Geotermia Zrt. többfordulós pályázatok útján kiválasztotta azokat a kivitelezőket, akikkel megkezdte a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték megvalósítását célzó munkálatokat.

Budapest, Miskolc - A Miskolc Geotermia Zrt. többfordulós pályázatok útján kiválasztotta azokat a kivitelezőket, akikkel megkezdte a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték megvalósítását célzó munkálatokat.

A Mályit-Kistokajt-Miskolcot összekötő - mintegy összesen 22km hosszú - geotermikus (primer) és szekunder hővezeték (kör) munkálatait elkezdte a fővállalkozó.

A hazai viszonylatban a legnagyobb, és nemzetközi szinten is jelentős méretűnek nevezhető Miskolci Geotermikus Projekt megvalósítása új szakaszba lépett azzal, hogy a távvezeték kiépítésére kerül sor.

A 2012. júliusában elkezdett, és közel 3-4 hónapig tartó munkák során a távvezeték fektetése mellett párhuzamosan folynak a hőközpont, a gépészeti létesítmények kiépítésének munkálatai.

A Miskolc Holding Zrt. műszaki ellenőrzése alatt zajló távvezeték fektetési, mélyépítési, gépészeti, villamos és egyéb munkálatokat a fővállalkozó az első körben a kistokaji hőközponttól a szekunder oldal megvalósításával kezdi meg, ezzel párhuzamosan több helyen - Miskolc-Kistokaj között - vonul fel.

Önkormányzati egyeztetéseket, illetve a távvezeték és hőközpontok építésével kapcsolatos bontási-, területfoglalási- és egyéb a kivitelezés előtt megkérendő önkormányzati engedélyek beszerzésében a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt (MIK Zrt) működik közre, amely társaság egyúttal a hatóságokkal történő kapcsolattartást is végzi.

A távvezeték fektetési munkák során, Miskolc több útvonalán szakaszos lezárások és terelések várhatóak, amelyről a lakosság folyamatosan tájékoztatást kap.

„A geotermikus energia hasznosításával a miskolci távhőellátó rendszer egy új hőforrással bővül, amely nem csak a környezetvédelem, a megújuló energia hasznosítása, hanem a távhőszolgáltatás gazdaságosságának javítása terén is jelentős előrelépést jelent.

Miskolc város távfűtése ennek az óriási jelentőségű természeti erőforrásnak a szakszerű, környezetbarát és gazdaságos kihasználásával nem csak piacvezetője lehet a geotermikus hő hasznosításának a régióban, de jelentősen hozzájárulhat Magyarország uniós vállalásainak teljesítéséhez is - nyilatkozta Vécsi György a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának elnöke.

„ A Miskolc Holding és a hőszolgáltató szakemberei végzik a geotermikus fűtésrendszer kialakításának műszaki ellenőrzését. Fontos számunkra, hogy a beruházás minél hamarabb „szolgálatba” álljon, mert így környezetbarát és olcsóbb hőforráshoz jut Miskolc. A legfontosabb szempont azonban a minőség, hogy megfelelő anyagok kerüljenek megfelelő módon beépítésre – nyilatkozta a Kosztica Patrik, Miskolc Holding Zrt. műszaki ellenőri csoportjának vezetője.

PannErgy Nyrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában