Helyi közélet

2012.07.31. 19:20

Ki fizeti a szivattyúzást?

Miskolc - A tűzoltók feladata az életmentés, bizonyos feladatokat csak bérmunkában végeznek.

Miskolc - A tűzoltók feladata az életmentés, bizonyos feladatokat csak bérmunkában végeznek.Mint megírtuk, a vasárnap esti, éjszakai vihar következtében 41 káresethez riasztották megyénk tűzoltóit, aminek nagy része – 34 eset – fakidőlés volt. Munkatársunkban felmerült, hogy a hirtelen nagy mennyiségben lehullott csapadék következtében kellett-e szivattyúzniuk is a tűzoltóknak, ám azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem, mert a víz eltávolítását a tűzoltók már térítés ellenében végzik.

Rinyu Zsuzsanna tűzoltóhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője árnyalta ezt a képet: mint munkatársunknak elmondta, a tűzoltók elsődleges feladata az életmentés, illetve a kárnövekedés megakadályozása. A csapadék által elöntött pincét, garázst a tűzoltók kiszivattyúzzák, amennyiben az közvetlen életveszélyt okoz, illetve ha a víz eltávolításával megakadályozható az épület állapotának romlása, vagy az ott lévő javak további károsodása. A tűzoltók a nem életveszélyes helyzetekben is – gyakorlatilag bérmunkában – elvégzik a feladatot – amire „piaci” vállalkozót is találhatunk –, de azt nem árt tudni, hogy szivattyújuk 20 centiméternél sekélyebb vízben nem működik, és hogy óránként 50-60 ezer forintot számlázhatnak ki a beavatkozásért. Mint Rinyu Zsuzsanna elmondta, elvben a hamis riasztások miatt is kiküldhetnék a számlát, illetve a tűz okozójának – amennyiben megállapítható a büntetőjogi felelőssége.

A tűzoltók által végzett bérmunka díját azonban nem feltétlenül kell egyedül viselnünk. Saskői Tibor, a Generali biztosító kommunikációs szakértője arról tájékoztatta lapunkat, hogy társasága állja a kárenyhítési költséget, ha a kár biztosítási eseménynek minősül – például vihar, felhőszakadás, beázás –, „ha tehát például egy, a hétvégihez hasonló felhőszakadás miatt kell hívni a tűzoltókat, hogy szivattyúzzák ki a vizet a pincéből, annak költségét az otthon- és életmód-biztosításunk feltételében meghatározott mértékig megtérítjük”, mondta el a kommunikációs szakember.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában