Helyi közélet

2012.07.13. 08:10

Kazincbarcikai szülészet - Az osztály, amit vétek lett volna bezáratni

Kazincbarcika - A kazincbarcikai szülészet vezeti az Év szülészete verseny élmezőnyét.

Kazincbarcika - A kazincbarcikai szülészet vezeti az Év szülészete verseny élmezőnyét.Két héttel ezelőtt még bizonytalan volt a kazincbarcikai kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának sorsa. Arra hivatkozva, hogy a megyében négy szülészet is működik, az egészségügyi kormányzat kis híján lakatot tett az osztály ajtajára, az élénk lakossági tiltakozás, tüntetés és „civil lobbi” – négy bármely órás kismama látogatta meg az egészségügyi államtitkárt, és hogy kifejezze rosszallását – hatására azonban az utolsó pillanatban kegyelmet kapott a barcikai szülészet, tizenöt ággyal továbbra is fogadhatja a szülő nőket.

Hogy hiba lett volna a város szülészetét bezáratni, mi sem példázza jobban, minthogy az egyik internetes oldal által ismét meghirdetett „Év szülészete” versenyen hetek óta az első helyen áll. Mi a titka a barcikai szülészetnek, miért ragaszkodnak hozzá annyira a szülő nők, hogy még Miskolcról is hajlandóak ideutazni, csakhogy itt hozhassák világra gyermeküket? Munkatársunk ennek próbált utánajárni.

Természetes ritmus

Bernáth Anett, a Holdam egyesület alelnöke a kórház megmaradásáért szervezett tüntetésen is felszólalt, szívügyének érzi a szülészet sorsát. „Mind a két gyermekemet itt hoztam a világra, ezért éreztem úgy, hogy ki kell állnom a kórház megmaradása mellett”, mondta. Mi olyan különleges a barcikai kórház szülészetében, hogy Miskolcról is odajárnak szülni a kismamák? – kérdeztük. Bernáth Anett kifejtette: mivel relatíve alacsonyabb a szülésszám, nincs akkora hajtás, mint a miskolci kórházakban, ezért jobban oda tudnak figyelni a kismama igényeire, és nem akarják feltétlenül gyorsítani a szülést. „Míg más kórházakban általában szülésvezetés van, addig Barcikán szüléskísérésről beszélhetünk, vagyis igazodnak a szülés természetes ritmusához”, mondta Bernáth Anett, és hozzátette: az is fontos szempont, hogy a légkör nyugodt, háborítatlan, a szülést nem akarják minden áron medikalizálni. Bernáth Anett fontosnak tartja azt is, hogy a szülő nő választhatja a szülőszéket is az ágy helyett, míg máshol – annak ellenére, hogy ebben a testhelyzetben a legnehezebb világra hozni egy gyermeket – a fekve szülést preferálják.

A barcikai iskola

„Volt itt Kazincbarcikán egy Institórisz főorvos – igazi konzervatív szülész volt, akitől mi, évtizedek óta itt dolgozó orvosok valamennyien rengeteget tanultunk –, az ő hatására az elmúlt 30-40 évben egy olyan iskola alakult ki a Kazincbarcikai kórházban, ami a kismamát és a babát helyezi a középpontba”, lebbentette fel a fátylat a barcikai szülészet titkáról dr. Váradi József főorvos, aki vállalta az idegenvezetőnk szerepét. A főorvos elmondása szerint a „barcikai iskola” sajátossága, hogy nem erőlteti a megikalizált szülést, mindenki, a csecsemős nővérektől a szülésznőkig kellő empátiával rendelkezik, a kismamát gyöngédség veszi körül, nyugodtan vajúdhat, s közben olyan testhelyzetet vehet fel, amilyet jól esik neki.

Miközben beszélgetünk Váradi főorvossal, sorra nyitogatta az ajtókat előttünk; itt a kismamaöltöző, amott a papa öltöző, váró, a következő ajtó mögött egyszemélyes szülőszoba, de ha gyorsan kell beavatkozni, egy másik mögött minden fontos eszközzel felszerelt műtőben végzik el a császármetszést. A klíma meleg, a helyiségeknek alig van kórházi jellegük, mindenki nyugodt, mosolyog – és tényleg odafigyelnek a nőkre.

A második babáját váró Bodnár-Paripás Emőke 16-ára van kiírva, de már jelentkeztek a jósló fájások, ezért inkább bement a kórházba. Arra a kérdésre, hogy miért itt akarja megszülni gyermekét, elmesélte: 19 hónapos a kislánya, aki szintén Barcikán született. Akkor jó tapasztalatokat szerzett, ezért tért ide vissza. Még úgy is, hogy időközben családostul Szentendrére költöztek. Csak a szülés miatt jött vissza Barcikára.

ÉM-SZP

 Mi is ez?

Az Év Szülészete szavazás július 31-ig tart. A szavazáson minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz. Három kategóriában kell értékelni az egyes szülészeteket. A szeptemberre tervezett eredményhirdetésen a három kategória győztese mellett kihirdetik az abszolút győztest, az Év Szülészetét, amely osztály egy évig viselheti a címet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában