Helyi közélet

2012.07.12. 13:07

Jegyzet: Dilemma

<em>A jövedéki adót és a népegészségügyi termékadót is növeli egyes termékek esetében a kormány annak érdekében, hogy többletforráshoz jusson az egészségügy</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

A jövedéki adót és a népegészségügyi termékadót is növeli egyes termékek esetében a kormány annak érdekében, hogy többletforráshoz jusson az egészségügy. Szalóczi Katalin jegyzete.Az egészségügyi dolgozók idei, 30,5 milliárdos forrásigényű bérnövelésén felüli további béremeléséhez ugyanis kevés az elszánás: fedezet is kell. Azt ugyan senki sem állította, hogy kizárólag erre fordítanák a plusz bevételt, minthogy azt sem tudni, mekkora összegre számítanak. Ugyanakkor az előterjesztő fontos érvként emelte ki, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken.

Most aztán nem tudjuk: kinek-minek is drukkoljunk. Az egészségügyi dolgozóknak-e, vagyis fogyjon minél több egészségkockázatot hordozó termék, hogy több jusson a bérük emelésére. Vagy annak: minél kevesebb fogyjon a csipszből, dohánytermékből, energiaitalból és alkoholból (azon belül is inkább a keményebbekből), hogy javuljon az ország polgárainak egészségi állapota.

S ha nekünk dilemma, elképzelhető, milyen meghasonulást jelent mindez („szívjam, ne szívjam, igyam, ne igyam, egyem, ne egyem?”) - az orvosoknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában