Helyi közélet

2012.07.27. 12:49

Hulladék udvart avattak Szikszón

Szikszó - A lakossági ingyenes átvétel megszüntetheti, hogy illegális szemétlerakók jöjjenek létre Abaújban.

Szikszó - A lakossági ingyenes átvétel megszüntetheti, hogy illegális szemétlerakók jöjjenek létre Abaújban.Negyvennégy millió forint beruházással valósította meg a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulás a szikszói hulladékudvart, amelynek tagja Szikszó önkormányzata, az udvar üzemeltetője a Cirkont Zrt. A beruházást július 25-én avatták fel.

Újabb lépés

Dr. Ódor Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt: a hulladékudvar egy újabb lépés Szikszón arra, hogy tudatos módon viszonyuljanak az emberek a környezetükhöz. A lakossági ingyenes átvétel megszüntetheti azt a problémát, hogy illegális szemétlerakók jöjjenek létre Abaújban. Füzesséri József, Szikszó polgármestere kiemelte: a szikszói gyarapodás újabb jele ez a létesítmény, hiszen az utóbbi esztendőkben tégláról–téglára haladva építkezik a város. Ez a környezetvédelmi fejlesztés hiánypótlónak számít. Óriási igény mutatkozik Dél-Abaúj központjában arra, hogy az úgynevezett hulladékedényes gyűjtésen felül keletkező más lakossági hulladék is megfelelő helyre kerüljön. További környezetvédelmi sikerekről is beszámolt a polgármester: ősszel kezdődik el a régi szemétlerakó rekultivációja, aminek a munkálatai 150 millió forintba kerülnek. A napokban kapta az értesítést Szikszó önkormányzata arról, hogy sikerrel jártak a KEOP pályázaton, és 270 millió forintot nyertek a szennyvíztisztító telep fejlesztésére.

Kaposi Zoltán, a Szikszói Környezetvédelmi Egyesület elnöke hozzászólásában kijelentette, hogy a környezetvédőknek minden az élhető környezetért tett lépés örömhír. Az egyesület 5 éves az idén, civil kontrollként számos esetben álltak már ki a városban lakók érdekeiért a környezetszennyezőkkel szemben.

Tomkó István, a Cirkont Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a hulladékudvaron 80 millió forintos költséggel kialakítottak egy hulladék átrakót is, ami a sajókazai telepre történő szállítást segíti.

A szikszói hulladékudvart már július 1-étől használhatják a helyiek. Lakossági méretekben ingyen helyezhetnek el itt veszélyes hulladékot (például étolaj, elektronikai hulladék), háztartási lomot, fém-, üveg-, műanyag-, papír-, zöld-, építési és bontási hulladékot.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában