Helyi közélet

2012.07.02. 15:44

A biztonságos hűtés érdekében

Miskolc - Tüzet okozhat a helytelenül üzemeltetett klímaberendezés.

Miskolc - Tüzet okozhat a helytelenül üzemeltetett klímaberendezés.A lakók szerint egy meghibásodott klímaberendezés okozhatott robbanást és tüzet abban a negyvenlakásos társasházban, melynek tetőszerkezete vasárnap délután égett le Csongrádon. Mivel a kánikula miatt aki csak teheti, szerez egy légkondicionálót, megkérdeztük Sipos Lajost, a klímaberendezések telepítésével, karbantartásával foglalkozó SG-Therm Kft. ügyvezetőjét, mire kell vigyáznunk, hogy a hasonló eseteket elkerüljük.

Sipos Lajos általános szabályként elmondta, hogy az elektromos berendezések telepítése után nem sokkal a villamos kötéseket utána kell húzni, mert a lazán illeszkedő kábelek közelében könnyen keletkezik tűz. Oda kell figyelni arra is, hogy a klímaberendezésbe ne kerüljön víz, illetve a készülék ne kerüljön víz alá, mert a nedvesség hatására létrejövő rövidzárlat is okozhat tüzet. A klímaberendezések használata során a levegőben lévő pára a hideg felületen lecsapódik. Mint Sipos Lajos elmondta, a hordozható – úgynevezett split – klímák saját tartályukba gyűjtik a működésük során keletkezett kondenzvizet, és ha az megtelik, kikapcsolnak, a tartályt azonban időnként üríteni kell.

A biztonságos üzemeltetés érdekében a klímaberendezésekhez adott használati útmutatót célszerű betartani. Ezek szerint nem szabad eltorlaszolni a be- és kilépő légáram útját, tilos a berendezést éghető anyag közelében vagy gázszivárgás esetében használni, de a szellőzés nélküli szűk helyen való üzemeltetésüket is kerülni kell, különben robbanás és tűz is bekövetkezhet.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában