Helyi közélet

2012.06.22. 11:12

Miskolci közgyűlés - Újraszavazás majd kivonulás

Miskolc - Több mint harminc téma volt napirenden, nagyrészt a szocialista frakció távollétében.

Miskolc - Több mint harminc téma volt napirenden, nagyrészt a szocialista frakció távollétében. A szocialista frakció már az ülés elején kivonult, miután a fideszesek újraszavazást kértek egy témában. Nevezetesen, a dr. Mokrai Mihály szocialista képviselő által beadott javaslat kapcsán, amely arról szólt, hogy a marosvásárhelyi egyetemi karokat fogadja be Miskolc. Dr. Csiszár Miklós jegyző szerint törvényességi aggályai voltak a javaslatnak, ezért dr. Kriza Ákos polgármester azt javasolta, ne vegyék napirendre.

A szavazásnál azonban a fideszes képviselők egy része nem erre szavazott. Később ezt azzal indokolták, inverz kérdés volt, ezért félreértették. Új szavazást kértek, és kaptak is. A szocialisták szerint ez a demokrácia sárba tiprása volt, így ők egésznapos távollétükkel demonstráltak a döntés ellen.

A testületi ülés az igazgatóválasztásokkal kezdődött, amelyről zárt ajtók mögött döntött a testület. A város vagyongazdálkodásáról szóló tervezetet azonban nyilvánosság előtt tárgyalták. A javaslat meghatározza, hogy a 204,4 milliárd forintos önkormányzati vagyonnal mi a célja a városnak. A Fidesz szerint soha, senki nem mérte még fel ilyen teljeskörűen a város vagyonát, és a város ingatlanjaival soha ennyire nem törődött senki.

A helyiségek bérleti díjának módosításáról is szó volt, itt azt a célt hangsúlyozta a városvezetés, hogy újra megtöltenék élettel a belvárost. Egy intézkedés a javaslatból: két hónapon túl üresen álló üzletek esetében havonta 10 százalékkal csökkenthetik a bérleti díjat, amíg nem találnak megfelelő befektetőt, valamint az albérletbe adhatóság tilalmát törlik.

Elnéptelenedés

A város második félévi munkaterve is vitát váltott ki az ülésen, mivel a Jobbik hiányolta belőle azokat a pontokat, amelyek a munkahelyteremtést célozzák meg. Elmondták: „A munkanélküliek száma 30 százalékkal magasabb a térségben, mint az országos átlag. 2012 első négy hónapjában 760 miskolci hagyta el a várost, ha ez folytatódik, 72 év múlva elnéptelenedik Miskolc...”

És ennél a napirendnél kérték a jobbikos képviselők azt, hogy a fészekrakós ügyet is vegyék fel a munkatervbe, egészen pontosan azt, hogy ezt hogyan kívánja kezelni a városvezetés. Ezt a Fidesz- KDNP frakció is támogatta.

Pfliegler Péter alpolgármester a munkahelyteremtés kapcsán kiemelte: azon dolgoznak, hogy a munkanélküliség csökkenjen, de nem mindig jönnek, és nem mindig jönnek azonnal az eredmények. A Fidesz képviselője pedig azzal érvelt, a foglalkoztatási adatok javultak, ötéves csúcson van hazánkban a foglalkoztatás.

ÉM-NSZR

Miért szavaztak újra?

Miközben tartott az ülés, a Fidesz és az MSZP is sajtótájékoztatót tartott az újraszavazás kapcsán. Megkérdeztük dr. Kiss János frakcióvezetőtől, jogszerűnek tartja-e a szavazás megismétlését. „A közgyűlésnek van lehetősége arra, hogy saját döntését megváltoztassa. Különösképpen akkor, ha nem egyértelmű a határozati javaslat. Ebben az esetben ez történt. Éppen ezért jogszerű volt a szavazás megismétlése, hiszen egyes képviselők félreértették a kérdést, mivel inverz kérdés volt” – fogalmazott.

Földesi Norbert frakcióvezető példátlannak, arcátlannak nevezte azt, ami a reggeli szavazásnál történt.


Miskolc – Így döntöttek a képviselők a napirenden lévő előterjesztésekről csütörtöki közgyűlési ülésükön.

Miskolc - Csütörtökön tartotta júniusi ülését a miskolci közgyűlés. A képviselők elé több mint 30 napirend került. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában