Helyi közélet

2012.06.15. 08:21

Egy hónap alatt 46 milliónyi csempész cigaretta

Miskolc - Újabb jelentős illegális cigarettaszállítmányt foglaltak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Miskolc - Újabb jelentős illegális cigarettaszállítmányt foglaltak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Legutóbb csaknem 21 ezer doboz illegális cigarettát foglaltak le a hatóság egy nap alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Cseh rendszámú autókkal próbálta meg az árut külföldre juttatni egy cseh és egy ukrán állampolgár. A csempészeknek az illegális cigarettaszállítmányuk bukott el, a hatóságoknak pedig a lefoglalási rekordjuk dőlt meg ismét ezzel a fogással.

Két héttel korábban a megyében 35 ezer doboz illegális cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két olasz férfitól, valamint 25 ezer doboznak megfelelő fogyasztási vágott dohányt egy magyar állampolgártól, akinek elfogásában a rendőrség is közreműködött. Így, csak az elmúlt egy hónapban összesen 46 millió forint volt a lefoglalt illegális áru értéke.

Az egyik - már önmagában is rekordnak számító - illegális cigarettafogás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közös ellenőrző akciót indított. A rekordfogás ugyanis bebizonyította, hogy a – sokszor nemzetközi hálózattal rendelkező – cigarettacsempészek az (esetek többségében) Ukrajnából származó dohányterméket újabban Borsod-Abaúj-Zemplén megyén keresztül próbálják meg különböző közép- és nyugat európai országokba szállítani. A NAV pénzügyőrei és a rendőrök ezért megyeszerte időszakosan ellenőrzési pontokat állítottak fel, az autópályán, a főutakon, a kisebb-nagyobb határátkelőknél.

Az akciók eredményeként a napokban az Ózdi Rendőrkapitányság járőrei egy cseh rendszámú mikrobuszban 11 ezer doboz, 7 és fél millió forintnyi adójegy nélküli cigarettát találtak. A cseh munkanélküli férfi megbízás alapján szállította volna hazájába a fekete lepedővel letakart szállítmányt. Bánréve térségében azonban az ózdi rendőrök megállították, illetve elfogták az autós férfit.

Alig fél nappal később az M3-as autópályán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Emődi Autópálya Alosztályának járőrei állítottak meg egy ugyancsak cseh rendszámú Renault Lagunát. Az autót egy ukrán férfi vezette. A hátsó ülés, a csomagtartó, a kesztyűtartó, de még a rejtett tárolók is tele voltak adójegy nélküli cigarettával. Összesen 9920 doboz Jin Ling és 22 doboz Fest típusú dohányárut szedtek ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az autóból.

Mindegyik esetben a NAV pénzügyi nyomozói vették át az ügy vizsgálatát, a tettesekkel szemben jövedéki orgazdaság bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

- NAV Észak-magyarországi Regionális VP Főigazgatósága -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában