Helyi közélet

2012.06.16. 12:42

Egy hónap alatt 46 milliónyi cigaretta

Miskolc - Megyénk a cigicsempészek tranzitútvonalában – nyugatra viszik a keleti szívnivalót.

Miskolc - Megyénk a cigicsempészek tranzitútvonalában – nyugatra viszik a keleti szívnivalót.Közös közleményben tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóosztálya és a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája, hogy csaknem 21 ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le egy nap alatt, amelyeket cseh és ukrán állampolgárok cseh rendszámú autókkal próbálta meg külföldre juttatni.

Két héttel korábban a megyében 35 ezer doboz illegális cigarettát foglalt le vámhivatal két olasz férfitól, valamint 25 ezer doboznak megfelelő sodródohányt egy magyar állampolgártól, akinek elfogásában a rendőrség is közreműködött. Így, csak az elmúlt egy hónapban összesen 46 millió forint volt a lefoglalt illegális áru értéke. Az egyik – már önmagában is rekordnak számító – illegális cigarettafogás után a vámhivatal, valamint a megyei rendőr-főkapitányság közös ellenőrző akciót indított. A rekordfogás ugyanis rávilágított, hogy a – sokszor nemzetközi hálózattal rendelkező – cigarettacsempészek a főleg ukrán „magánimportból” származó dohánytermékeket újabban megyénken keresztül próbálják különböző közép- és nyugat európai országokba juttatni. A NAV pénzügyőrei és a rendőrök ezért megyeszerte időszakosan ellenőrzési pontokat állítottak fel, az autópályán, a főutakon, a kisebb-nagyobb határátkelőknél.

Az akciók eredményeként a napokban az Ózdi Rendőrkapitányság járőrei egy cseh rendszámú mikrobuszban 11 ezer doboz, 7 és fél millió forintnyi adójegy nélküli cigarettát találtak. A cseh munkanélküli férfi megbízás alapján szállította volna hazájába a fekete lepedővel letakart szállítmányt, Bánréve térségében azonban az ózdi rendőrök megállították és elfogták. Alig fél nappal később az M3-as autópályán az emődi autópálya alosztály járőrei állítottak meg egy ugyancsak cseh rendszámú Renault Lagunát, amit egy ukrán férfi vezetett. A hátsó ülés, a csomagtartó, a kesztyűtartó, de még a rejtett tárolók is tele voltak adójegy nélküli cigarettával. Összesen 9920 doboz Jin Ling és 22 doboz Fest típusú dohányárut szedtek ki a fináncok az autóból.

Mindegyik esetben a NAV pénzügyi nyomozói vették át az ügy vizsgálatát, a tettesekkel szemben jövedéki orgazdaság bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában