Helyi közélet

2012.06.27. 13:52

„50 ifjú tehetség” XV. - „Én itt megtaláltam a helyem”

Miskolc - Aranyosi Gergő, 21 éves, vak létére a Miskolci Egyetemre jár.

Miskolc - Aranyosi Gergő, 21 éves, vak létére a Miskolci Egyetemre jár.„Tőlem nem tudnak olyat kérdezni, amire ne válaszolnék szívesen – kezdi a bemutatkozást Aranyosi Gergő. - A koraszülöttként inkubátorban töltött idő miatt levált a retinám. Gyermekként gyengénlátónak, később vaknak minősítettek. Általános iskolás koromtól kollégista vagyok, megszoktam már az önállóságot. Debrecenben még gyengénlátók közé jártam, de Egerben már integrált közösségben végeztem a gimnáziumot. Vártam nagyon, hogy látók között legyek. Már ott is jól éreztem magam, itt, a Miskolci Egyetemen főleg megtaláltam a helyem” – jelenti ki a szentisváni fiatalember.

„A Kisherceg név a selmeci hagyományokhoz hűen megtartott balekavató után ragadt rám, a két felsős hallgatótól kaptam, akiket felkértem firmáimnak, s örömmel viselem.” Gergő semmi különöset nem talál abban, hogy sikerült a felvételije az Állam és Jogtudományi Karra. Inkább azon csodálkozik, hogy tudomása szerint eddig nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben eddig ő az első vak hallgató. Mint mondja, már a gimnázium utolsó két évben megfogalmazódott benne, hogy ez az a pálya, amire vágyik, s amelyen vakon is elboldogul. Az első félévet 4,1-es átlaggal végezte.

„A felsőbb évesek intettek, hogy a római jog lesz a vízválasztó. Abból ötösre vizsgáztam, pedig kihúzott tételen túl a másik három témakörből is megforgatott a tanár. A vizsgáztatók felajánlották, hogy kétszeres felkészülési időt biztosítanak, s ha kell, lediktálhatom a vázlatomat. Mondtam: mindössze két percet kérek, hogy összeszedjem a gondolataimat, de általában ebből csak egyet használok fel.”


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában