Helyi közélet

2012.05.19. 17:25

A vezényszó: „Húzd meg! Ereszd meg!”

Miskolc - Hetedik alkalommal rendezte meg az Észak-Erdő Zrt. a Garadna-völgyi Hagyományőrző Versenyt szombaton.

Miskolc - Hetedik alkalommal rendezte meg az Észak-Erdő Zrt. a Garadna-völgyi Hagyományőrző Versenyt szombaton.

- Maradjon elég, mert még sokan vannak! - figyelmeztette az éppen soros versenyzőpárost az egyik versenybíró, látva, hogy túl széles korongot kezdene lefűrészelni a rönkből. De máris hozzátette: - A kezedre azért ügyelj!

Aztán hozzálátnak, s mint a mesében a törpék, a fűrész két végét fogva az egyik húzza, a másik ereszti és fordítva. A bíró tippet is ad: tolni nem szabad. A közönség is bekapcsolódik a vezénylésbe, ami egyben drukkolásnak is megteszi. Végül legördül a 10 centinél nem vastagabb korong. Hogy a 40 másodperces vágásidő jó vagy rossz teljesítmény, nem tudni, mindenesetre a két izmos fiatalember beleizzadt. A versenybíró megjegyzi: a régi favágók egész nap ezt csinálták, nem brüngették a motort.

Odébb a versenyszervezőktől megtudjuk: a versenyen túl épp az a céljuk az összejövetellel, hogy őrizzék az elődök, a hagyományos módszerekkel dolgozó favágók emlékét.

Hét, erdei munkát szimuláló versenyszám van: keresztvágó fűrészelés; fejszés darabolás; hasítás, sarangolás (az igazán „nagyok” nem cipelték a megadott vonalon túlra a félbe hasított méteres fákat, hanem egyenest áthajították); lánccserélés (ha eközben valakinek megsérül a keze, ráadásképp még 50 hibapontot is beszerez); kombinált darabolás, lánckímélő darabolás, gallyazás.

A szabályzat szerint a verseny végén az a nyertes, aki a legrövidebb idő alatt a legkevesebb hibával teljesítette valamennyi versenyszámot, azaz aki a legkevesebb hibapontot összegyűjtötte. Hozzátesszük: szerintünk pedig nyertesnek tudhatja magát az a több száz ember, aki a versenyre ellátogatott, hiszen jó társaságban, érdekes, izgalmas versengésben lehetett része a hét végén, ráadásul jó időben és csodálatos környezetben.

Egyébként a 7. országos versenyen, amelyre még Dunántúlról is érkeztek, három kategóriában indultak: 39-en a profik (fakitermelők, tűzoltók), 12-en az amatőrök kategóriájában (csak a kézi szerszámos versenyszámokban); továbbá 4 gyermek kategóriás nevező is volt. A szervezők reménye szerint a 10. verseny már nemzetközi lesz.

- Szalóczi Katalin -


A "favágó verseny" legjobbjai

1. Délbükk-Tűzoltóság csapata:

Kiss Attila

Pankotai Zoltán

Szolnoki Sándor  

Amatőrök:

1. Lévai Lajos

2. Sukály János

3. Lévai Máté

Gyerekek:

1. Kiss Bence

2. Gácsi Carga Bence

3. Fodor Benedek

4. Pandák Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában