Helyi közélet

2012.04.20. 14:46

Új tulajdonosa lesz a DVTK-nak?

Miskolc - Három hónappal később már négy feltételhez kötik a negatív törzstőke "elhárítását".

Miskolc - Három hónappal később már négy feltételhez kötik a negatív törzstőke "elhárítását".

Tavaly decemberben, a 2011-es év utolsó miskolci önkormányzati közgyűlést követően írtunk arról: kis híján új tulajdonosa lett a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságnak, a DFC Kft.-nek. Ehhez az kellett volna, hogy az ezzel kapcsolatos anyag sürgősségi indítványként napirendre kerüljön, és ezt követően zárt ülésen tárgyalhattak volna arról az előterjesztésről a képviselők, amelynek tartalma szerint a Miskolc Holding Zrt. üzletrészt szerzett volna a Diósgyőr FC Kft.-ben. Ez az előterjesztés akkor mégsem került a képviselők elé, mert ezt maga az előterjesztő, vagyis dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere az utolsó pillanatban mégsem vetette fel a napirendi pontok közé.

A tavalyi terv

A decemberi előterjesztés azt tartalmazta, hogy a Miskolc Holding Zrt. üzletrészt szerzett volna a DVTK csapatát működtető Diósgyőr FC Kft.-ben, vagyis a Borsodsport Invest Kft. és a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. (DSM Kft.) mellett, egy újabb tulajdonossal bővült volna a kör. Minderre azért került volna sor, mert mielőtt a Borsodsport Invert Kft. (a milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó cég) tulajdonrészt szerzett a DFC Kft.-ben, megállapodott Miskolc Megyei Jogú Város képviselőivel, hogy a 2010. szeptembere előtt felhalmozott tartozásokat fele-fele arányban viselik, vagyis a 160 millió forintos adósságból 80 millió forintot kellett a városnak a DFC Kft.-be tennie; de mivel labdarúgócsapatot működtető kft-ben tulajdonrésszel rendelkező DSM Kft.-nek ehhez nem volt meg az anyagi fedezete, így ezt a vállalást a Miskolc Holding Zrt. teljesítette (a miskolci közgyűlés 2010. december 16-án hozott határozata értelmében).

A tavaly év végi – a közgyűlés elé végül mégsem került – konstrukció arról szólt, hogy a Miskolc Holding Zrt. által hitel formájában a DFC Kft.-nek folyósított a 80 millió forintos összegből 100 ezer forint erejéig tulajdonrészt szerzett volna, a további 79 millió 900 ezer forintot pedig törzstőke emelésre fordították volna. Minderre a DFC Kft. kérésére került volna sor, azért, hogy a társaság tőkéje ne csökkenjen a jegyzett tőke alá, és a 2011-es év mérlegének elkészítésekor ne veszteség szerepeljen a cég eredménykimutatásában, már csak azért sem, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásai szerint két egymást követő évben nem lehet negatív tőkéjük az élvonalban szereplő sportszervezeteknek. Amikor tavaly megkérdeztük arról dr. Kriza Ákost, hogy miért nem került a képviselők elé az előterjesztés, azt válaszolta, hogy jogilag még rendezni kell néhány dolgot ez ügyben, mielőtt a közgyűlés esetlegesen rábólintana az előterjesztésre.

Az elfogadott konstrukció

Ez a bólintás a legutóbbi önkormányzati ülésen megtörtént. A 2012. március 21-én megtartott közgyűlésen ezúttal is sürgősségi indítványként került elő az előterjesztés, amit ezúttal is zárt ülésen kívántak megtárgyalni. És ez így is történt, mert ezúttal felvették napirendre az ezzel kapcsolatos anyagot, amelyet végül el is fogadták. A három hónappal korábbi előterjesztéstől annyiban különbözik a most elfogadott határozat, hogy holding saját forrásából vásárol 100 ezer forintért tulajdonrészt a DSM Kft.-től, és a holding részéről korábban kölcsönként folyósított pénzösszegből 14 millió 200 ezer forintot apportként, üzletrész szerzésre használnak fel (összesen tehát 14 millió 300 ezer forint lesz a teljes üzletrésze), míg a további 65 millió 800 ezer forintot pótdíjbefizetés gyanánt bocsátják a DFC Kft. rendelkezésére (ezzel a holding 40 %-os tulajdonos lesz, a Leisztinger Tamáshoz kapcsolódó, Borsodsport Invest Kft. üzletrész aránya változatlanul 51,6 % marad). Azonban ennek a konstrukciónak a teljesüléséhez a miskolci önkormányzat képviselő-testülete négy feltételt is szabott.


Az önkormányzat által szabott feltételek

  • A DFC Kft.-től átláthatósági igazolást kérnek.
  • Előzetes könyvvizsgálói auditot kérnek, ami alátámasztja, hogy a holding kölcsönének ,,átminősítése” után a DFC Kft. negatív saját tőkéje megszűnik.
  • Olyan szerződés kidolgozását kérik, ami biztosítja, hogy a holdingnak a DFC Kft.-vel szemben fennálló, a 80 milliós hitelösszeg feletti követelése visszafizetésre kerül.
  • Olyan együttműködési megállapodás megkötését kérik a Borsodsport Invest Kft.-vel, amelyben szerepel a DFC Kft.-nek biztosított működési források elszámolásának módja.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában