Helyi közélet

2012.04.06. 17:24

Tele kosár, üres pénztárca

Miskolc - A Búza téri piac alig bírta a nagy bevásárlási rohamot húsvét előtt két nappal.

Miskolc - A Búza téri piac alig bírta a nagy bevásárlási rohamot húsvét előtt két nappal.

Kígyózó sorok, teli kosarakat cipelő, türelmetlen vásárlók, fáradt eladók. Ez jellemezte a Búza téri piacot péntek délelőtt, amikor mi is bevásárló körútra indultunk. Az emberek szinte mindent vettek: fogyott a kacsa-, a liba- a csirkehús, de kelendő volt a sonka és a füstölt áruk is. A savanyú káposztás előtt sokáig kellett várakozni, amíg az ember sorra került, de többen álldogáltak a süteményes stand előtt is.

Szemző Katalin három teli szatyorral próbálja felmérni, hogy mire lehet még szükség.

Libamáj és sonka

– Nem lesz nagy húsvét, mert csak az egyik gyerekem jön haza. Magunknak paprikás csirkét főzök, a vejemnek sült csirkemellet, mert ő azt szereti. De lesz libamáj és sonka sok-sok zöldséggel – meséli.

A készülődés azonban számára nem csak a bevásárlást és a főzést jelenti, hanem meglepetéssel is készül az unokák számára. Tojáskereső kalandot szervez nekik. Kapnak majd egy-egy térképet, és annak segítségével keresik meg a húsvéti tojásokat a teraszon, a kamrában és a lépcsőházban.

Megtudjuk: a „nem túl nagy húsvéthoz” is sok pénz kell. Katalin csütörtökön már elköltött 18 ezer forintot, pénteken csirkehúsra 4 ezret, zöldségekre, gyümölcsökre 10 ezret, tojást pedig 2 ezer forintért vett. Olyan 35 ezerbe benne lesz az ünnep. Katalin hozzáteszi:

– Majd utólag spóroljuk meg az árát. Viszont húsvét után egy hétig nincs gond ételre, mert mindenből marad.

Átgondoltan költött

Szintén hatalmas, teli szatyrokkal indul hazafelé a nyugdíjas Váradi Róbert. Kiderül, a most nem húsvétra vásárolt, hanem a retek- és karalábélevelet gyűjtött össze a nyulainak. Az ünnepi bevásárlást már letudta, mint fogalmaz, nagyon átgondoltan kellett költeni, mert kevés a nyugdíjuk. Körülbelül 10 ezer forint ment el, bár húst nem kellett venniük, mert tartanak otthon tyúkot, nyulat és galambot is.

Dobó Ferencné az unokájával, a 15 éves Kornéliával jött a piacra bevásárolni. Mint mondták, átlagos hétvégére készülnek. Sonkát azért vettek, most tojásért jöttek ki a piacra. Ha jó idő lesz, vasárnap a telekre mennek bográcsozni, hétfőn pedig csak néhány vendéget várnak. Sütemény azonban mindenképpen lesz: rétes és Kornélia kedvence, a csokibomba.


A bort is viszik

Húsvét előtt nagyobb a forgalom a főleg mádi borokat árusító üzletben is. Itt megtudjuk: van, aki csak 1 litert vásárol, mások 5 litert is. Az emberek a minőségi, de megfizethető bort keresik. Egyformán fogy a száraz, a félszáraz, az édes, valamint a fehér és a vörös. Sokan azért vesznek ilyenkor több bort, hogy megkínálhassák a vendégeket, de egy réteg magának vásárol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában