Helyi közélet

2012.04.04. 18:20

Hogy lesz városi az államiból?

Miskolc - A megyei múzeumok és könyvtárak városi kézbe kerülhetnek. A hogyanról még egyeztetnek.

Miskolc - A megyei múzeumok és könyvtárak városi kézbe kerülhetnek. A hogyanról még egyeztetnek.

Április 1-i hatállyal megszületett a határozat, amely szerint a megyei jogú városok, megyei - illetve januártól állami - kezelésű kulturális intézményeit átvehetik a települési önkormányzatok.

Miskolcon ilyen lenne a megyei könyvtár és a Herman Ottó Múzeum intézményei. A kormányhatározat azonban formai kereteket nem tartalmaz, azaz a hogyant nem jelöli meg, sem a finanszírozást. Csupán határidőket szab: április 30-ig az átvételhez szükséges jogszabályokat kell előkészítenie az illetékes minisztériumoknak, június 30-ig pedig a helyi szintű egyeztetések történnek majd. Mindezt Papp Zsolt, a miskolci önkormányzat humán főosztályának vezetője mondta el lapunknak.

Azt is megkérdeztük a főosztályvezetőtől, hogy jó lesz-e ez a városnak, fenntartható lesz-e ennyi intézmény?

"Amennyiben az értékeket nézzük, mindenképp jó lesz, hiszen ezen intézmények értékei mindenképp a város büszkeségei. A másik oldal azonban a fenntarthatóság; ehhez azonban ismernünk kellene a finanszírozási feltételeket, amelyekről most még nem tudunk semmit" - mondta a főosztályvezető.

Arról is érdeklődtünk, hogy mivel jár majd, ha a város átveszi az intézményeket, lesznek- elbocsátások, igazgatóváltások. De Papp Zsolt egyelőre erre sem tudott válaszolni.

ÉM-NSZR


Miskolc - Tizenkettőből három megyei intézményvezetői pályázat eredménytelen lett. Okát egyelőre nem tudjuk.

Miskolc - Három pályázat eredménytelen volt, így csak ideiglenes vezetője van például a megyei könyvtárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában