Helyi közélet

2012.04.26. 14:11

DVTK: Folyamatban van a jogi előkészítés

Miskolc - Heteken belül tulajdonosa lehet a DFC Kft.-nek a Miskolc Holding Zrt.

Miskolc - Heteken belül tulajdonosa lehet a DFC Kft.-nek a Miskolc Holding Zrt.Egy héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a miskolci önkormányzat márciusi közgyűlésén határozat született arról, hogy a Miskolc Holding Zrt. üzletrészt vásárolhat a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságban, a Diósgyőr FC Kft.-ben. A tranzakció lényege: a holding által a tavalyi év elején – a miskolci önkormányzat felhatalmazása alapján – folyósított 80 millió forintos kölcsönösszegből 14 millió 200 ezer forintot apportként, üzletrész szerzésre használnak fel, míg a további 65 millió 800 ezer forintot pótdíjbefizetés gyanánt bocsátják a DFC Kft. rendelkezésére, azok után, hogy 100 ezer forint saját tőke felhasználásával a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft.-től, a DFC Kft.-ben meglévő üzletrészéből 40%-os tulajdonrészének megfelelő hányadot szerez a holding (a Leisztinger Tamáshoz kapcsolódó, Borsodsport Invest Kft. üzletrész aránya változatlanul 51,6 % marad).

Minderre azért van szüksége a DFC Kft.-nek, hogy a társaság tőkéje ne csökkenjen a jegyzett tőke alá, és hogy a 2011-es év mérlegének elkészítésekor ne veszteség szerepeljen a cég eredménykimutatásában, már csak azért sem, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásai szerint két egymást követő évben nem lehet negatív tőkéjük az élvonalban szereplő sportszervezeteknek.

A feltételek

Azonban ennek a konstrukciónak a teljesüléséhez a miskolci önkormányzat képviselő-testülete négy feltételt is szabott márciusi közgyűlésén: a DFC Kft.-től átláthatósági igazolást kértek; előzetes könyvvizsgálói auditot kértek, ami alátámasztja, hogy a holding kölcsönének ,,átminősítése” után a DFC Kft. negatív saját tőkéje megszűnik; olyan szerződés kidolgozását kérték, ami biztosítja, hogy a holdingnak a DFC Kft.-vel szemben fennálló, a 80 milliós hitelösszeg feletti követelése visszafizetésre kerül; továbbá olyan együttműködési megállapodás megkötését kérték a Borsodsport Invest Kft.-vel, amelyben szerepel a DFC Kft.-nek biztosított működési források elszámolásának módja.

Kérdések és válasz

Mivel a gazdasági társaságok éves mérleg beadásának határnapja közeleg (május 31-ig kell ezt elkészíteni), egy hete kérdésekkel kerestük meg a DFC Kft. lehetséges jövőbeni tulajdonosát, a Miskolc Holding Zrt.-t. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hol tart a holding a tulajdonszerzési folyamatban, hogy sikerült-e megállapodniuk a DSM Nonprofit Kft.-vel az üzletrész átruházásról, illetve, hogy mikorra (hány nap, hét, hónap) lehet tulajdonos a DFC Kft.-ben a holding.

A választ szerdán délután kaptuk meg Pásztor Imrétől, a  Miskolc Holding Zrt.. kommunikációs vezetőjétől: ,,A  Miskolc Holding Zrt.. lefolytatta a megfelelő egyeztetéseket az érintettekkel. A megállapodást heteken belül meg lehet kötni, annak lényegében jogi előkészítése van folyamatban. Azon túl, hogy mind a város, mind a  Miskolc Holding Zrt.. kiemelten igyekszik segíteni a miskolci sportéletet, ezen belül is a diósgyőri klubbot, e mellett fontos az is, hogy ezzel a lépéssel a fejlődés előtt álló sportiparban is növelni tudják érdekeltségüket.”

Az Észak-Magyarországhoz az elmúlt napokban eljutott értesülések is megerősítik mindezt: úgy tudjuk, hogy a Borsodsport Invest Kft. elfogadta az önkormányzat által támasztott feltételeket, annak érdekében a DFC Kft.-t cégjogilag rendbe lehessen tenni, azt szem előtt tartva, hogy az előírt határidőig benyújtandó mérlegben ne negatív tőke szerepeljen.


Miért adott a holding 80 milliót?

A 80 millió forintot a tavalyi év elején azért adta kölcsön a DVTK labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságnak a város vagyongazdálkodó cége, mert a városi önkormányzat érdekeltségébe tartozó, a DFC Kft.-ben résztulajdonos, Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. forrás hiányában nem tudta teljesíteni azt a vállalást, amelyet a városvezetés tett akkor, amikor a Leisztinger Tamáshoz köthető vállalkozás többségi tulajdont szerzett a diósgyőri labdarúgásban. Ugyanis a 2010. szeptemberében 160 millió forintosra becsült adósságállomány ,,eltüntetésével” kapcsolatban azt vállalta a két fél, hogy ennek az összegnek a DFC Kft.-be történő befizetését 50-50 százalékban teljesítik.


Előzmény:

Miskolc - Három hónappal később már négy feltételhez kötik a negatív törzstőke "elhárítását".


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában