Helyi közélet

2012.04.03. 18:05

Digitális írástudás: ma már létszükséglet

Miskolc - Ma már szinte mindenki rákényszerül, hogy számítógépet használjon.

Miskolc - Ma már szinte mindenki rákényszerül, hogy számítógépet használjon.

Miskolcra érkezett kedden az e-Skills Week 2012 kampány roadshow-ja. Magyarország idén második alkalommal csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, melyet az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szervez és az Európai Bizottság támogat. A rendezvénysorozat a digitális írástudás fontosságára irányítja a figyelmet, hiszen ez a készség mára szinte nélkülözhetetlenné vált a mindennapjainkban és a munka világában is. Öt nagyváros középiskolás diákjai hallgathatnak meg előadásokat ismert informatikai vállalkozások és helyi cégek vezetőitől. A miskolci eseményt a Földes Ferenc Gimnáziumban tartották.

Hiányszakmák

Vinnai Balázs, az IND Group ügyvezető igazgatója a Magyarországon hiányszakmának számító informatikai és mérnökképzést népszerűsítette. Mint fogalmazott, az ezen a területen végzett szakemberek számára a fizetési és az elhelyezkedési lehetőségek is sokkal jobbak, mint más szakmák esetében, sőt a nemzetközi értelemben vett tudás értéke is sokkal nagyobb ezeken a területeken. Az ügyvezető megvilágította, hogy tulajdonképpen mit takar a mérnök szakma, milyen lehetőségeik lesznek a munkaerőpiacon fiatal mérnökként, és hogy hogyan lehet ebben a szakmában érvényesülni. Vinnai Balázs bemutatta azt is, hogy nőtt nemzetközi nagyvállalattá a saját, eredetileg kicsi garázscége.

Biztonságosan

Dellei László IT biztonságtechnikai tanácsadó a biztonságos internethasználatról tartott előadást.

– Manapság egyre mobilabbá válunk, sok minden elérhető elektronikusan, kényelmesen tudunk adatokat lehívni az internetről, de nem figyelünk eléggé a biztonsági kockázatokra – fogalmazott.

Példaként említette, hogy a különböző közösségi oldalakon sokszor rengeteg személyes információt megadnak a fiatalok, olyan képeket töltenek fel, melyek a későbbi életük során problémát jelenthet. Például egy-egy bulizás után készült fotó nem jól mutat a fejvadászcég beszerzett anyagai között, hívta föl a figyelmet a szakember.

Szabó Tamás, a Maradj Miskolcon Alapítvány alapító tagja azt hangsúlyozta: manapság már nem csak az informatikusoknak van szükségük informatikai tudásra, hanem számtalan munkakör megköveteli az erős felhasználói szintű informatikai ismereteket.

– Én korábban több nemzetközi nagyvállalatot vezettem, és azt tapasztaltam, hogy akik az informatikai tudás alacsony szintjén állnak, azok nagyon nehezen jutnak előre a karrierjükben. Mindenki rákényszerült, hogy napi szinten használja a számítógépet – jelentette ki Szabó Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában