Helyi közélet

2012.03.08. 23:13

Segítünk: Egy nemesbikki családon - Apa nélkül maradtak

Nemesbikk - A családfőt szíven szúrták, a helyszínen meghalt. Azóta nehezen él a négygyermekes csonka család.

Nemesbikk - A családfőt szíven szúrták, a helyszínen meghalt. Azóta nehezen él a négygyermekes csonka család.

Még senkitől sem kaptunk segítséget, bárhová fordultam - hálálkodik a nagymama, Ládi Lászlóné, pusztán azért is, hogy felkerestük őket. A gyerekek, Renátó (12), Ákos Gábor (11), Ramóna (8) és Laura (7) is hamar előbújik, amint a kerítés nélküli kis porta előtt megáll az autó. A kicsi ház befejezetlen. Már nem volt érkezésük rá...

Öt évvel ezelőtt történt a tragédia: az apát, Jeddi Gábort és kocsmáros bátyját összeszurkálta egy pár évvel korábban oda áttelepült férfi. A báty 7 késszúrást kapott, a kórházban még egy ideig próbáltak küzdeni az életéért, hiába.

Testi-lelki nyomok

- A férjemet két szúrás érte, az egyik a szívén, a másik a szíve alatt - meséli Anna. - Rohantam, amint meghallottam, mi történt, de már nem élt. A nagyobb fiam utánam szaladt, őt a falubeliek fogták le, tartották vissza, de így is látta az apját a földön fekve, élettelenül. Sajnos, azóta sem heverte ki. Gondok vannak vele az iskolában és itthon is: látszólag indok nélkül dühroham tör ki rajta, agresszív, s egyéb kellemetlen élettani károsodást is szenvedett, a pszichológus javaslatára most készülünk vele pszichiáterhez.

Renátó ezúttal látszólag nyugalommal hallgatja a róla szóló információkat, ám csupán néhány percig bír ülni egy helyben, igaz, mindig vissza is tér hozzánk a konyhába. Szemben Ramónával, aki inkább a gyermekszobában kuckózik az emeletes ágyon. A bátyjától jóval idősebbnek tűnő Ákos Gáborról (fontosnak tartja, hogy az apja után kapott második keresztnevét is leírjuk) megtudjuk, hogy vele nincs gond a suliban. Kis segítséggel, de jól tanul.

Apakép a múltból

Mikor arról kérdezzük a fiúkat, milyen játékokat játszottak az apjukkal, összeszedegetik a homályos emlékképeket: volt, hogy fociztak, birkóztak együtt... A még óvodás Laura is belekotnyeleskedik: ő is emlékszik apára, pedig csak kétéves volt akkor, de mindig a karján aludt el.

Ákos Gábor előhozza féltett kincsét: apjuk fényképét. A díványon elheverő férfi fotója láttán megértjük, miként lehetnek ennek a törékeny fiatalasszonynak - Renátó kivételével - az átlagosnál jóval magasabb gyermekei.

Ákos Gábor el is büszkélkedik: az apjának 46-os lába volt, s már az övé is 43-as. Az édesanyja hozzáteszi: „Egyébként is tiszta apja.”

Fázósan, szűkösen

Anna nemigen tud mit mesélni mindennapjaikról, azon túlmenően, hogy sokat nélkülöznek, de megvannak. Ő anyaságin van, összesen 170 ezer forintból élnek, de több mint a fele elmegy a banki kölcsönre, amit a házra vettek fel. A házra, amit egy lelkiismeretlen kőműves befejezetlenül, szigeteletlenül hagyott ott.

- Nem győzzük fűteni. Sok tüzelő elment a télen, de így is csak 16 fokot tudtam tartani a leghidegebb napokban. Ráadásul 20 centis hó lepte el a padlást. Tudom, pénzt nemigen remélhetek idegenektől, de ha ruhaneműt és tartós élelmet kapnánk, az rengeteget jelentene.

Anna belátja, a nyolc osztályával kevés a reménye arra, hogy elhelyezkedhessen. Talán lassan megengedheti magának a négy gyermek mellett is, hogy legalább egy eladói végzettséget szerezzen.

- Addig is nekem segít - mondja a szomszédban lakó, tízunokás nagymama, Ládi Lászlóné, aki 5 gyermeket nevelt fel, egyébként pedig kézbesítő. - Hajnalonta kettéosztjuk az újságokat, aztán ő a falu egyik felében, én a másikban hordom szét. A lányom kerékpárral, én gyalog, mert nekem fájnak a térdeim, nem bírom a tekerést. Meg kellene műttetni, de félő, hogy a „motor” nem bírná ki. Na, nem mintha olyan nagyon félteném a magam életét, csak hát itt vannak ők, szegények, s olyan nagyon szeretnék segíteni rajtuk - csordul ki a könnye.

Szalóczi Katalin


Segítsünk együtt!

Kérjük olvasóinkat, aki segíteni tud a családon, tegye meg.  

Amire szükségük volna: tartós élelmiszerek és ruhaneműk (A fiúk mérete: 43-as és 41-es láb, 167 cm magas, telt méret, illetve 156-os normál méret. A lányoké: 35-ös és 33-as lábméret, 144-es és 128-as normál méret.)

Ha lehet, adományaikat egyenesen a család címére (Jeddi Gáborné, Nemesbikk, Ady E. u. 3. szám) juttassák el! (Esetleg 1-2 hétig fogadjuk szerkesztőségünk címén is: Miskolc, Zsolcai kapu 3. 3. emelet.)

Szükség volna még hozzávetőleg 40 négyzetméter szigetelőanyagra is a padlástér szigetelésére.

Egyeztetés céljából a nagymama is hívható: Ládi Lászlóné telefonszáma: 20-581-2173

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában