Helyi közélet

2012.03.26. 18:07

Leáll és eladó lehet a Tisza II. Hőerőmű

Tiszaújváros - Március 31-én éjfélkor leállítja a tiszaújvárosi Tisza II. Erőművet az AES Corporation.

Tiszaújváros - Március 31-én éjfélkor leállítja a tiszaújvárosi Tisza II. Erőművet az AES Corporation.

Amit hónapok óta sejteni lehetett – de reménykedtek, hogy nem következik be – ma már tény, 2012. március 31-én 24 órakor leállnak a Tisza II. Hőerőmű kazánjai és megszünteti az áramtermelést a komplexum. A mintegy 130-140 dolgozó közül 101-et elbocsátanak, a csoportos létszámleépítésről az AES Tisza Erőmű Kft. már tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkaügyi központját. Fugáné Kiss Éva, a munkaügyi központ osztályvezetőjének tájékoztatása szerint a csoportos létszámleépítés tervéről már februárban értestést küldött a társaság.

Így nem éri meg

Az ország negyedik legnagyobb áramtermelő erőműve, amely – a társaság internetes honlapja szerint az ország villamosenergia-termelésének mintegy 5 százalékát adta – tehát április 1-jétől bizonytalan időre leáll. Az állományban maradó mintegy harminc dolgozó feladata a gépek, berendezések, turbinák konzerválása, illetve az állagmegóvás és értékmegőrzés biztosítása lesz.

Információink szerint a leállás elsődleges oka az, hogy a hazai áramellátásról gondoskodó Magyar Villamosművek (MVM) Zrt.-vel még fennálló villamosenergia-értékesítési szerződés március 31-én lejárt és nem sikerült megfelelő feltételekkel újat kötni. Már az utóbbi hónapokban is kapacitása töredékén – mondhatni „alapjáraton” – működött csak az erőmű. Ilyen körülmények között pedig nem biztosítható a jövedelmező (akárcsak a veszteségmentes) működés sem.

Mint lapunkban is olvashattak róla, az AES 1996-ban vásárolta meg a berentei, a tiszapalkonyai és a tiszaújvárosi erőművet, valamint a lyukóbányai bányát. Ezek közül már csak a tiszaújvárosi erőmű működik...

Nagy érvágás a városnak

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy múlt héten csütörtökön személyesen járt nála Stephen R. Corwell, az erőműtársaság vezérigazgatója és tájékoztatta a leállás tényéről és a dolgozók elbocsátásáról is. A cégvezető közölte, hogy az erőmű jövőjéről tárgyalásokat folytatnak és megfelelő kondíciókkal akár értékesítenék is. Tiszaújváros polgármestere elmondta azt is, hogy a város számára nagy érvágás ez a helyzet, mert közvetlenül 101 dolgozóról és családjaikról van szó, másrészt jelentős iparűzésiadó-bevételtől is elesik a helyi költségvetés.

Mint megtudtuk, a TVK és a Mol Tiszai Finomítója is kárát látja a leállásnak, mert a Tisza II. Hőerőmű szállította a két társaság számára a biztonságos működésükhöz elengedhetetlen iparivíz nagy részét.


Külföldről veszik inkább az áramot

Az erőműleállítás ügyében Kovács Tibor tiszaújvárosi szocialista képviselő, az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke tegnap Miskolcon tartott sajtótájékoztatót. Hangot adott azon véleményének, hogy a gondok gyökere ott keresendő, hogy ma már a magyar villamosenergia-fogyasztás több mint harminc százaléka importból származik. „A kormány azzal, hogy külföldről vásárol bizonytalan eredetű villamosenergiát, ellehetetleníti a hazai termelőket, hozzájárul munkahelyek megszűnéséhez, ráadásul nem tudni azt sem, hogy ahol termelik a megvásárolt áramot, környezetvédelmi szempontból korszerű-e” – mondta a képviselő. A politikus nehezményezte, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője nem tett semmit az erőműleállás megakadályozásáért. 

Megkerestük dr. Mengyi Roland tiszaújvárosi fideszes országgyűlési képviselőt, aki a közeljövőben ígért reagálást.

IDÉZET (kép a dc-n)

Jelentős iparűzésiadó-bevételtől is elesik a város költségvetése.

Bráz György

KERETES

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában