Helyi közélet

2012.03.27. 10:17

Kísértés nélkül olcsóbb

Miskolc - Háztartási napló: jelentős összeg megspórolható, de macerás vezetni.

Miskolc - Háztartási napló: jelentős összeg megspórolható, de macerás vezetni.A téma még mindig a spórolás, azaz, hogy maradhat több pénz a pénztárcánkban, vagy legalábbis, milyen praktikákkal reagálhatunk a hétről-hétre dráguló életünkre. A pénzügyi tanácsadók háztartási naplót ajánlanak, amelyet már év elején érdemes előre kitöltenünk. Ebben vagy egy terv, tény, és eltérés nevű rubrika, illetve felsorolva a várható kiadások, mint például az egészségügyi költségek, rezsi, adók, biztosítások, de az előfizetéseink is. A szakemberek szerint ezzel százezreket nyerhetünk. A valóság azonban az, hogy a családok nagy része nem egész évre tervez, csupán egy hónapra előre, vagy éppen megvan a saját, jól bevált spórolási módszerük.

Szigetvári Eszter például az egyszeri, nagy bevásárlásban hisz, azt sem bevásárlóközpontban bonyolítja, hanem kisebb boltokban. Miért? „Ezek lehet, hogy drágábbak egy picivel, de azoknak a marketingfogásoknak, amelyek a multiknál vannak, nem vagyunk kitéve. Chipsek, cukros üdítők, nasik például nem kerülnek fölöslegesen a kosarunkba” – válaszolta.

De a környezettudatos életmóddal is lehet spórolni. „Ez nem csak a környezetet, de a pénztárcánkat is kíméli. Mi például víztisztító berendezést használunk, amely megszűri a csapvízet, így ásványvizet nem kell vennünk. Spórolunk is, valamint nem szennyezzük a környezetet a műanyag palackokkal” – sorolta. Persze az elektromos áramon is lehet spórolni, energiatakarékos izzókkal, vagy éppen A osztályú berendezésekkel, amelyek kevesebbet fogyasztanak – mondta.

 Autót le!

És míg sok szülőnek gondot okoz, hogy a gyerek ruhatárát frissítse, addig Szigetvári Eszter erre is talált megoldást. „A Holdam Udvar tagjai egymás közt cserélik a gyerekruhákat. Ha valaki kinőtte, az még jó lesz egy kisebb gyerekre. Így szinte ingyen jutunk gyerekruhához, ami nagy megtakarítást jelent” – magyarázta.

De az egyik legjelentősebb összeg manapság az üzemanyagra megy el. És erre a legkézenfekvőbb megoldás, ha letesszük az autót. Szigetvári Eszter éppen ezért gyakran választja a biciklizést vagy éppen a gyaloglást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában