Helyi közélet

2012.03.26. 17:24

Ha már kiderül, akkor jól derüljön ki

Miskolc - „Ha a titok egymás bántására jó, akkor nem jó semmire...” – vallja Miklós Dienes Lídia.

Miskolc - „Ha a titok egymás bántására jó, akkor nem jó semmire...” – vallja Miklós Dienes Lídia.

A megyei kórház klinikai szakpszichológusa szerint egy titkot úgy érdemes felfedni, hogy senki ne sérüljön, de a jövőt illetően tanuljunk belőle. Mindezt az ügynöktörvény kapcsán mondta el lapunknak a szakember.

„A titok, legyen az bármilyen, nyom nélkül nem marad, és minél nagyobb barikádot épít köré a hordozója, annál megveszekedettebben törne elő. Ha nem mentesül valaki a titoktól, akár egy társadalom is, akkor az olyan, mint egy betokosodott tályog” – fogalmazott Miklós Dienes Lídia. Hozzátette: minden titok mérgez, és éppen ezért a normális késztetés az, hogy elmondjuk, megosszuk valakivel. Ahogy a pszichológus fogalmazott: fontos lehet, hogy valaki segít „elhordani” a titok terhét.

Arról is beszélt, hogy minél görcsösebben ragaszkodunk a titkunkhoz, annál erősebben próbál a felszínre törni.

Megtörténhet, hogy az ember átesik a ló másik oldalára. Azaz – mondta a pszichológus – a korábban megélt, majd rejtegetett tulajdonságának az ellenkezőjét teszi. Vagy éppen teljes hallgatásba csap át, azaz, nem csak a titkot titkolja, hanem végül mindent, elveszítve ezzel kapcsolatait.

„Minden titoknak jó, ha felszínre kerül, jót tesz, ha lelepleződik. Persze fontos, hogyan, mennyire tartva tisztelben a másik személyiségét. Hiszen, a kiderülés lehet romboló, de akár jótékony, integráló is. Éppen ezért, ha a titok felfedése csak egymás bántására jó, akkor nem jó semmire...” – vélekedett.


Miskolc - A „múlt kibeszélése”, bár kései, hozzájárulhat az ország normális működéséhez. Fekete Sándort, a Miskolci Egyetem politológusát kérdeztük az ügynökmúltról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában