Helyi közélet

2012.03.29. 07:54

A jóhiszeműeket védi az otthonmentő csomag

Borsod-Abaúj-Zemplén - Fészekrakósokat is fenyegethet a kilakoltatási moratórium feloldása.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Fészekrakósokat is fenyegethet a kilakoltatási moratórium feloldása.

A hónap elején véget ért a kilakoltatási moratórium, de mint kiderült, nem álltak a startpisztoly eldördülésére várva a végrehajtók, hogy adósokat költöztessenek ki. Korábban Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke munkatársunknak elmondta: tavaly országos szinten mintegy kétszáz esetben kellett kiköltöztetniük az adóst a végrehajtóknak, és arányaiban az idén sem kell jelentős növekedéssel számolni. A kamara nem rendelkezik pontos adatokkal arra nézve, megyénkben hány adós veszítheti el az otthonát.

Áprilisig nincs vész

A végrehajtók által kilakoltatandók között ritkán szerepelnek banki adósok, mert ők általában korábban, még a hitelszerződés feltételeként közjegyző előtt aláírtak egy nyilatkozatot, amiben elfogadják, hogy a bank a bírósági út kihagyásával érvényesítheti zálogjogát. Akiknek az ingatlanát a bank kényszer-értékesítésre kijelölte, a Nemzeti Eszközkezelőtől kérhetnek segítséget. A NET-programhoz mind a deviza, mind a forint alapú jelzálogkölcsön-szerződéssel rendelkező hiteladósok csatlakozhatnak, függetlenül attól, hogy a kölcsön lakásvásárlásra irányul vagy éppen szabad felhasználású. Az eszközkezelő az ingatlant – abban az esetben, ha a hitelező ehhez hozzájárul – megvásárolja, és bérbe adja az eredeti tulajdonosának. A kormány az otthonvédelmi akciótervének keretein belül a leginkább rászorult hiteladósokon kíván segíteni. A Nemzeti Eszközkezelővel egy ingyenes zöld számon lehet felvenni a kapcsolatot, de hogy hányan ajánlották fel ingatlanjukat megyénkből, még nem tudni. Ternyák Edit, az eszközkezelő sajtósa arról tájékoztatta lapunkat, hogy megyénkből is többen ajánlották már fel ingatlanjukat az eszközkezelőnek, de hogy hányan voltak, még nem tudni, az adatokat fél év elteltével összesítik. „A hitelezők azokat az ingatlanokat ajánlhatják fel megvételre, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszer-értékesítésre. Emellett a többi – ingatlanra, hitelszerződésre, valamint a szociális helyzetre – vonatkozó feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. az ingatlant megvásárolhassa”, árulta le a sajtós, és hozzátette: a törvényi határidők szabta ütemezés szerint áprilisban várható az első adásvételi- és bérleti szerződések megkötése. Addig is az érintettek lakhatása nincsen veszélyben, mert a hitelező a végrehajtási eljárást felfüggeszti.

Rezsitartozásból kiköltöztetés

Rezsitartozásból is összejöhet annyi, hogy a lakót végül kiköltöztetik ingatlanából. A Miskolc Holding tagvállalatainak milliárdos kintlévőségei vannak. Tavaly elkezdődött ezek behajtása, a komolyabb tartozással rendelkezőket például a csapok csurgóra állításával próbálta rászorítani a Mivíz a fizetésre, akik pedig önkormányzati lakások bérleti díjával is el voltak maradva, számíthattak a kilakoltatásra. A behajtási folyamatot azonban megakasztotta a kilakoltatási moratórium, ami viszont már véget ért. Március másodikán juttattuk el kérdéseinket a Miskolc Holdinghoz, arra voltunk kíváncsiak, hogy a nem fizetők kilakoltatására mikor kerülhet sor, és hogy ez hány családot érinthet. Azt is megkérdeztük, hogy a rezsitartozást is felhalmozó fészekrakósoktól megszabadulhat-e ez által egy-egy lakóközösség, de válaszokat még nem kaptunk.

ÉM-SZP

 Bármikor indulhat a folyamat

– Ózdon az elmúlt években egyáltalán nem volt kilakoltatás – fogalmazott Tengely András, az önkormányzati bérlakásokat kezelő Ózdinvest Kft. ügyvezetője. – Jelenleg azonban 28 olyan esetünk van, ahol jogerős bírósági végzéssel rendelkezik a társaságunk, tehát elvileg megkezdhető a folyamat. Azt viszont egyelőre nem tudom megmondani, hogy mi lesz ezeknek a családoknak a sorsa, az önkormányzattal folyamatosan egyeztetünk ezekben az esetekben. A lakbértartozást tekintve 200-900 ezer forint ezeknek a bérlőknek az elmaradása, ami a mi esetünkben jelentős összegnek mondható.

 Több-kevesebb elmaradás

Kazincbarcikán az összesen megközelítőleg 600 bérlakás található, ezeknek majd felében lakik olyan bérlő, aki rendelkezik valamilyen tartozással, tájékoztatta lapunkat Göndör Judit, a kazincbarcikai városháza szóvivője.

A hátralékosok egy része csak kis összeggel tartozik (egy-két hónapot csúsznak, és időről időre utolérik magukat), de vannak olyanok is, akik mára már milliós nagyságrendű tartozást halmoztak fel. Ezeknek a bérlőknek az összes göngyölített (több év alatt képződött) hátraléka meghaladja a 100 millió forintot. 

Éppen ezért a bérlakások kezelésével megbízott Timpanon Kft. az elmúlt időszakban fokozta behajtási és kilakoltatási tevékenységét, ugyanakkor a tartozást felhalmozókkal szemben folyamatos megoldást keres a problémák rendezésére. A kilakoltatási moratórium alatt a háttérben az ügyek előkészítése folyamatos volt, ennek köszönhetően 82 jelentős hátralékkal bíró bérlő esetében van jelen pillanatban eljárás bírósági vagy végrehajtási szakban.

Ez nem azt jelenti, hogy ennyi család kerül egy-két héten vagy hónapon belül az utcára, ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy egy részük még a kilakoltatás előtt rendezi tartozását, vagy önként elhagyja lakását, illetve egyéb megállapodást köt a tartozás rendezése kapcsán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában