Helyi közélet

2012.03.09. 22:10

A döntetlen állás biztos változni fog

A bundaügyről adott exkluzív interjút az Észak-Magyarországnak dr. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvívője.

A bundaügyről adott exkluzív interjút az Észak-Magyarországnak dr. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvívője.

- Egy a sok közül a bunda-ügy Önnek, a Központi Nyomozó Főügyészségnek, vagy ettől azért több?

dr. Fazekas Géza: Mint büntetőjogász, és mint a Központi Nyomozó Főügyészég egyik vezetője számára, több érdekes, izgalmas jogi kérdést rejt magában ez az eljárás, amelyekről szívesen beszélek, mert a szorosan vett szakmámat tekintve érdekes momentumokkal van tele ez az ügy, több olyan elem is megtalálható benne, amire nem volt még példa a magyar kriminalisztika történetében. Az egy másik szempont, és bizonyos értelemben többletfeladatot ad, hogy olyan médiumok is érdeklődnek, amelyekkel napi szinten nem állunk kapcsolatban. Korábban ritkán volt olyan találkozási pont, amely sportújságírók, és a speciális hatáskörrel dolgozó ügyészség munkatársai között jött létre.

- Említette, hogy a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló jegyei vannak a bundaügynek...

dr. Fazekas Géza: Szó nincs arról, hogy ez a jelenség a magyar futball sajátja lenne, egy nemzetközi bűnszervezet, – amelynek távol-keleti kötődése van – követte el ezeket a cselekményeket, és nem csak itt, nálunk, hanem szerte Európában és más kontinenseken is. Ez egy kiterjedt, határok nélküli történet, ami az online fogadásoknak köszönhetően más országokban is jelen van. De önmagában az, hogy egy nemzetközi bűnszervezettel állunk szemben, bár nem mindennapos, nem egyedülálló. Azt teszi különlegessé ezt az ügyet, hogy az Európai Unión belül egy olyan nemzetközi nyomozócsoport jött létre, amelyhez Magyarország először csatlakozott, soha előtte más magyar nyomozószerv nem vett részt ilyen munkában. Németországban, a bochumi ügyészség kezdett először ilyen ügyben nyomozni, 2009-ben ennek hatására tett feljelentést a Magyar Labdarúgó Szövetség, és indult el idehaza a nyomozás. Most ott tartunk, hogy német és finn kollégákkal dolgozunk együtt, azért velük, mert ebben a másik két országban tartanak a legelőrébb a nyomozások, ráadásul az összefüggések miatt, ezekkel az országokkal vannak közös ügyeink. Ellentétben más nemzetközi vonatkozású eljárásokkal, amikor jogsegélyért folyamadunk egy országhoz, segítséget kérve e nyomozáshoz – ami sokszor nem kellően hatékony –, ellenben itt közvetlen információcsere, telefon és e-mail váltás zajlik, személyes találkozások segítik elő a nyomozást, és csoport munkatársai nem csak a saját, hanem egymás országában is folytathatnak nyomozati tevékenységét. Ez azt is jelenti, hogy a magyar nyomozók Finnországba, Németországba kiutazva végzik a munkájukat. És mivel mindez az Európai Unió égisze alatt zajlik, költséghatékonyabbá teszi a nyomozást, mert az unión belül felmerülő költségeket – például az utazásokat vagy a tolmácsdíjat –, utófinanszírozás formájában az uniós szervektől visszakapjuk, így ezek a tételek nem növelik a magyar állam kiadásait. Erre a közös munkára azért is szükség van, mert a nemzetközi szintű szervezett bűnözésre akkor lehet hatékony választ adni, ha nemzetközi szinten, összehangoltan történik a felderítés.

- És mi a helyzet az Európai Unión túl? Ott nehezebben lehet haladni?

dr. Fazekas Géza: Nem feltétlenül. Egy példa: tavaly, amikor júniusban az első elfogásokra készültünk, hetekig kerestük azt a megfelelő időpontot, amikor mind a nyolc látókörünkbe került személyt egyszerre állíthatjuk elő. Mivel ezek a személyek meglehetősen mobilak, tavaly júniusban csak hét főt sikerült közülük egyből elfogni, a pénzfutáruk éppen ekkor is külföldön tartózkodott. Ellene azonnal nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottunk ki, és hiába próbált meg az Egyesült Államokból Peruba menni, egy olyan országba, amellyel Magyarországnak semmiféle büntetőjogi kapcsolata nincs, mégis, amikor Limába érkezett, azonnal elfogták, két héttel azután, hogy elfogatóparancs kiadásra került. Már önmagában ez is nagy fejlemény, hát még az, ami ezután történt: általában egy ilyen kiadatás évekig is eltart, most viszont csak háromnegyed év kellett ahhoz, hogy ez a folyamat eredménnyel záruljon, és Magyarországra érkezzen a meggyanúsított személy.

- Nemzetközi szervezetről ejtett szót, ezzel szemben eddig csak magyar állampolgárokat gyanúsítottak meg, állítottak elő...

dr. Fazekas Géza: A szervezet központja a távol-keleten van, és mivel nem voltak képben az itteni a viszonyokat illetően, így szükségük volt egy olyan személyre, aki helyi képviselőként, rezidensként, a magyar foci környékén szocializálódott. A tavaly júniusban elfogott K. Zoltán volt az, aki ehhez kellő kapcsolati hálóval rendelkezett. A távol-keleti központban döntöttek arról, hogy mely mérkőzésekre fogadnak, ezeket a helyi rezidensek kínáltak be. Ott mérlegeltek, cél-haszon elemzést készítettek. Ha jónak találták a beajánlott meccset, akkor megbízták a rezidenst, hogy néhány ezer eurós vesztegetési pénz felhasználásával szerezze meg a kívánt eredményt. Ez többnyire sikerrel járt, persze volt olyan is, amikor ez nem jött össze, ez esetben ez a pénz visszajárt a szervezetnek. Mivel az online fogadások világában nem csak végeredményekre, hanem részeredményekre, a sárga lapok, a szögletek számára, és nagyon sok minden másra is lehet fogadni, így nem szükséges egy egész csapat megvétele. Például ha a központ valamely csapat bukását vette meg, abban az esetben elég volt a védelmet, vagy annak egy részét lepénzelnie. Ha kevesebb ember van benne, akkor kisebb a ráfordítása a bűnszervezetnek, és minél kevesebben tudnak róla, annál jobban csökken a lebukás veszélye. Azok a szervezők, akik végrehajtották ezeket a feladatokat, vagyis megvettek egy mérkőzést, előfordult, hogy maguk is fogadtak ugyanarra, vagy éppen a központtól függetlenül, saját maguk javára használták fel ugyanezt a metodikát. Az eljárás során eddig meggyanúsított 25 személy közül egy kisebb részük vett részt a szervezésben, többségük az, aki tevőlegességet vállalt valamilyen direkt módon a kívánt eredmény elérésében.

- El lehet jutni a központig, a távol-keletig a nyomozásban?

dr. Fazekas Géza: Folyó nyomozásról lévén szó, szűk szavúnak kell lennem, annyit talán mondhatok, hogy megvan erre a lehetőség, és megvan a realitása is. Az biztos, hogy a nyomozásban résztvevő országok a kellő bizonyítékok összegyűjtése után ezeket el fogják juttatni az érintett távol-keleti ország nyomozó hatóságainak.

- Az Önök szervezete által meggyanúsítottak között vannak olyanok is, akiket bár megkerestek, beszerveztek, mégsem vettek részt a bundában, mert végül az a döntés született, hogy nem fogadott rájuk a központ.

dr. Fazekas Géza: A manipulációhoz kapcsolódó előny ígéretének elfogadásával a bűncselekmény létrejön, nem is kell hozzá, hogy a pénz gazdát cseréljen. Ráadásul büntetőjogi értelemben nincs különbség aközött, hogy valaki kisebb vagy nagyobb összeget fogad el, a büntetési tételt ez nem befolyásolja. Az viszont igen, hogy ha valaki olyan helyzetben van, hogy kinevezett vezetőként nagyobb befolyása van egy csapat, vagy annak néhány tagja irányába, mint például egy edzőnek, és részt vesz egy ilyen cselekményben, őt emiatt szigorúbban fenyegeti a jog.

- Szót ejtett már a bochumi ügyészségről, ahol a vádirat szerint 14 magyar mérkőzés érintett a bundaügyben. Önök viszont nem lobogtattak meg ilyen listát, nem neveztek meg minden mérkőzést...

dr. Fazekas Géza: Megvan ennek is az oka. Azért csak néhány mérkőzést neveztünk meg, mert javában tart a nyomozás. A kezdéstől vagyis 2011. júniusától kezdve két évünk van arra, hogy a nyomozást lezárjuk. Nem az a cél, hogy két évig tartson, szeretnénk minél hamarabb befejezni. Azonban egy adott meccshez kapcsolódóan különböző szálakon kell végigmenni.

- Az elhangzott, hogy mikortól, vagyis 2009 végétől, de az nem, hogy hány kollégája dolgozik az ügy felderítésén.

dr. Fazekas Géza: A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai foglalkoznak ezzel hazánkban, a nemzetközi nyomozócsoporton belül. Több kollégánknak kizárólag ez a munkája, ők tartják a külföldi partnerekkel a kapcsolatot, de a létszám a feladat függvényében megtöbbszöröződhet.

- Például, amikor egy mérkőzés után, vagy az edzés előtt, után visznek el valakit...

dr. Fazekas Géza: Szeretném elmondani, mert volt olyan médium, ahol az jelent meg, hogy a mérkőzésről, edzésről vittünk el gyanúsítottat, pedig ilyen nem történt, a pályán senkit nem vettünk őrizetbe. A kollégáim sportrendezvényt nem zavartak meg, viszont a pályák környéke olyan hely, ahol ezek a személyek kiszámíthatóan felbukkannak. Ez az elkövetői kör nem az átlagemberek életét éli, rendkívül mobilak, csak ritkán tartózkodnak a bejelentett lakcímükön, nem kiszámítható az időbeosztásuk. A gyanúsítottak egy részét ezért kényszerültünk ily módon előállítani.

- Van ebben a színpadiasszerű elfogásban egyfajta üzenet is?

dr. Fazekas Géza: Szándékos nincs. Ha ezt üzenetként fogják fel azok, akiknek félnivalójuk van, az nem baj, de ez nem cél, legfeljebb egy járulékos elem.

- Ha jól számoltunk, akkor most ott tart az ügy, hogy 25 gyanúsított van, 10 fő van előzetes letartóztatásban, 4 fő házi őrizetben, 1 fő pedig lakhelyelhagyási tilalom alatt áll... Miért a különbségek?

dr. Fazekas Géza: Mert darabra, minősítésre különböző cselekmények kerültek elkövetésre, ezeknek nem azonos a súlyuk, és mint ahogy nincs két egyforma élethelyzet, így nincs két egyforma bűneset sem. Mi is mérlegelünk egy-egy gyanúsítás előtt, és van egy folyamatos bírói kontroll is, ami az Ön által felsorolt különbséget adja. És akkor még nem is szóltam azokról, akik bár elkövettek ilyen cselekményeket, mentességet élveznek.

- Mentességet? Ez érdekes...

dr. Fazekas Géza: Van egy olyan törvényi rendelkezés, hogy ha még mielőtt a hatóság tudomást szerezne egy bűncselekményről, és ennek az elkövetője önként jelentkezik és vallomást tesz, előnyt élvez, tavaly december 31-ig például büntetlenséget. Most is jelentős előnyökkel jár, ha valaki önként jelentkezik, és volt is erre a példa az elmúlt hónapokban...

- A magyarországi rezidensként számon tartott K. Zoltánnal kapcsolatos nyomozás eljuthat-e addig, hogy hol és mikor fertőződött meg, hogy kinél ,,tanulta ki ezt a szakmát”?

dr. Fazekas Géza: Kellő kapcsolati hálóval rendelkezett ahhoz, hogy eredményeket érjen el ezen a területen, de erről többet nem szeretnék mondani.

- Néhány perccel ezelőtt leltároztunk, sorba vettük a gyanúsítottakat, de egyvalami, egyvalaki kimaradt. Egy áldozat, egy halálos áldozat...

dr. Fazekas Géza: Feltételezem, hogy Kutasi Róbertre, a REAC tragikus körülmények között elhunyt volt vezetőjére gondol... Nos, róla csak annyit mondhatok, hogy a neve nem szerepel a 25 gyanúsított között, de azt hogy látókörünkben volt-e és ha igen, akkor milyen szinten azt nem kívánjuk kommentálni semmilyen módon.

- A 2010. májusában lejátszott Diósgyőr – Nyíregyháza mérkőzés kapcsán vették őrizetbe Sz. Györgyöt, mint szervezőt, és az ezt követően kiadott közleményükben az szerepelt, hogy három hazai játékos fogadott el a mérkőzés előtt vesztegetési pénzt. Közülük egyet L. Ákost már meggyanúsították, de mi van a többi kettővel?

dr. Fazekas Géza: Ebben az irányban még jelenleg is folynak a nyomozati cselekmények.

- Véletlen, hogy a 25 gyanúsított mindegyike magyar állampolgár és, hogy egy külföldi játékos sem szerepel köztük?

dr. Fazekas Géza: Ha más ország állampolgára követett el bűncselekményt hazánkban az ugyanúgy büntetendő. Elképzelhető az is, hogy lesz külföldi gyanúsított, akár olyan is, akivel szemben az elkövető állampolgárságával megegyező társhatóság jár majd el.

- Hogy melyik szálat mikor veszik elő, részesítik előnyben, az mitől függ?

dr. Fazekas Géza: Viszonylag szűkszavúnak lennem: maradjunk annyiban, hogy ezt a nyomozás taktikája dönti el.

- A nyomozással kapcsolatos hírekből az jön át, hogy a kis csapatok, például a Siófok és a REAC háza táján jobban fognák a szálakat, mint más nagyobb klubok környékén...

dr. Fazekas Géza: Az online fogadások világában, nem csak csúcscsapatok meccsire lehet tippelni, hanem például második vonalbeli mérkőzésekre is. A bűnszervezet oldaláról az egy fontos kérdés, hogy egy bizonyos összeggel mekkora nyereséget lehet realizálni. Egy rosszul, vagy egy egyáltalán nem fizetett játékos esetében kevesebb pénzt is elég befektetni a kívánt eredmény elérése érdekében, mint mondjuk az olasz első osztályban.

- Február 15-én kiadott közleményükben az szerepelt, hogy 20-ra nőtt a manipulációval érintett futballmérkőzések száma. Azóta viszont már történtek újabb őrizetbe vételek. Most mennyi az annyi?

dr. Fazekas Géza: A március 7-i állapot szerint döntetlen az állás. 25 főt gyanúsítottunk meg eddig, és 25 a manipulációval érintett mérkőzések száma. De ez az egyezőség csupán véletlen. És csak annyi biztos, hogy ez a két szám változni fog, méghozzá felfelé. Hogy mi lesz a végeredmény e tekintetben a nyomozás végén, azt csak találgatni tudnám, de ezt inkább nem teszem.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában