Helyi közélet

2012.02.02. 17:30

Vádat emeltek a majláthi "gátmetszők" ellen

Miskolc - Az ügyészség álláspontja szerint emberéleteket veszélyeztettek a saját ingatlanukat védők.

Miskolc - Az ügyészség álláspontja szerint emberéleteket veszélyeztettek a saját ingatlanukat védők.

A Miskolci Városi Ügyészség vádiratot nyújtott be közveszély okozás bűntette miatt két miskolci férfivel szemben, akik 2010-ben Miskolcon, a Szinva-patak áradása során Felső-Majláthon átvágták a vasúti töltést – tájékoztatta lapunkat dr. Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész, a főügyészség szóvivője.

A nyomozás mintegy másfél évig tartott az ügyben. Ennek során megállapították, hogy 2010. május 16. napját megelőzően Miskolc területén és a Szinva patak vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott igen rövid idő alatt, minek következtében a Szinva kiáradt és elöntötte többek között a Miskolc, Felső-Majláth, Csóka utca 22. és 24. alatti ingatlanokat, a LÁEV vasúti töltése azonban megakadályozta, hogy a víz elöntse a töltés túloldalán lévő lakótelepet.

2010. május 16-án a délelőtti órákban az elsőrendű vádlott, egy 50 éves férfi felvette a kapcsolatot a másodrendű vádlottal – 40 éves férfi – és megállapodtak, hogy másodrendű egy földmunkagéppel megbontja a vasúti töltést, így levezetik a töltésnek a Bükk felőli oldalán felgyülemlett vizet. A férfi a töltést három helyen átvágta, ám ennek következtében a víz körülbelül egy méter magasságban elöntötte a töltés túloldalán lévő Csóka utcai és Hegyalja utcai panelházakat és környéket. A víz befolyt a pincékbe, kiöntött a szennyvízcsatorna, ezáltal fertőzésveszélyt idézett elő, több ház elektromos ellátását meg kellett szüntetni az elöntés miatt, valamint a parkoló autók is károsodtak.

Az ügyben kirendelt szakértő véleményében megállapította, hogy a vasúti töltés egyben árvízvédelmi töltésként is funkcionált, így annak bárminemű megbontására a két vádlott semmilyen engedéllyel és felhatalmazással nem rendelkezett. Amennyiben a töltést nem vágják át, annak tetején az átbukó víz legfeljebb 30 centi magasságú lett volna, melyet a szennyvíz csatornák és a csapadékvíz elvezetők el tudtak volna vezetni.

Mivel az átvágás következtében a víz nagy mennyiségben és nagy erővel zúdult a lakótelepre, ezért gyakorlatilag felkészületlenül érte az ott lakókat. A víz sodrása olyan erős volt, hogy felnőtt embert is képes lett volna magával ragadni. A töltés átvágása nélkül, homokzsákos védekezéssel a kérdéses ingatlanok védhetők lettek volna és a vizet a Szinvába vissza lehetett volna vezetni, a töltés átvágása miatt azonban ez a fajta védekezés teljesen reménytelen volt. A vizet csak a térburkolat felbontása után lehetett visszavezetni a patakba.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a vasúti töltés átvágásával a vádlottak indokolatlanul közveszélyt idéztek elő, mely jelentős mértékű kárt okozott, emberi életeket veszélyeztetett, a védekezés és a helyreállítás jelentős mértékű plusz anyagi ráfordítást igényelt. A víz a töltés átvágása előtt jóval kisebb területet veszélyeztetett, mint amennyi a töltés átvágása miatt veszélybe került. Az okozott kár, mely a fenti panelházak pincéjében, garázsaiban, közösségi helyiségeiben keletkezett, eléri a 3,5 millió forintot, tette hozzá Martossy György. A vádlottak a cselekmény elkövetését ténybelileg részben beismerték. A vádat nagyszámú tanúvallomás, helyszíni szemle jegyzőkönyvek, fotók, szakértői vélemény, valamint a mentőszolgálat és az Északerdő Zrt. iratai támasztják alá. Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Miskolci Városi Bíróságnak, ugyanakkor további három gyanúsítottal szemben az ügyészség a nyomozást bizonyítottság hiányában megszüntette. Nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy ők, bár a töltés megbontásakor jelen voltak, abban tevőlegesen részt vettek volna – mondta még a szóvivő.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában