Helyi közélet

2012.02.14. 10:31

Szénmonoxid-mérgezés: Mit tegyünk? Friss levegő, lélegeztetés

Miskolc -  Erősen kihűlt fűtőberendezés begyújtása esetén visszaáramolhat mérgező égéstermék.

Miskolc -  Erősen kihűlt fűtőberendezés begyújtása esetén visszaáramolhat mérgező égéstermék.

Főként városi tömbházaknál, bizonyos időjárási és légköri viszonyok esetén a kéményből, vagy akár a szomszéd ház kéményéből is leáramolhatnak égéstermékek, melyek az ablakréseken keresztül bejuthatnak a lakásba. Erősen kihűlt fűtöberendezés begyújtása esetén a kémény felmelegedéséig és a kéményhatás beindulásáig visszaáramolhat mérgező égéstermék. Amennyiben nem elhárítható vészhelyzetbe kerülünk, menjünk friss levegőre és értesítsük a tűzoltókat, akik megfelelő felszereléssel rendelkeznek a mérgező égéstermékek kimutatására. Autót sohase járassunk zárt helyen, nyitott hátsó ajtóval ne szállítsunk csomagot hosszabb távon.

Ne szálljunk ki

Amennyiben autóban, hosszú alagútban dugóba kerülünk és a kinti levegő minősége rossz, kapcsoljuk ki a motort, csukjuk be az ablakokat és kapcsoljunk belső szellőztetésre. Várjuk meg a dugó elindulását vagy a segítséget, hatósági felszólítás nélkül ne próbáljunk meg gyalog menekülni, mert veszélyesebb lehet, mint a kocsiban maradni. Mélygarázsokba való behajtásnál figyeljük a levegő minőségét jelző berendezést, amennyiben nagyon rossznak érezzük a levegőt, inkább távozzunk. A szénmonoxid-mérgezett betegnek friss levegőt kell adni, szabad légutakat biztosítani és szükség esetén lélegeztetni. A szénmonoxid ellepte helyiséget gyorsan ki kell szellőztetni. Szénmonoxid-mérgezés esetén az elsősegélynyújtónak fokozott figyelmet kell fordítania arra, nehogy segítés helyett saját maga is bajba kerüljön.

 

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában