Helyi közélet

2012.02.21. 15:01

Sárospataki Főiskola: Negyvenet kaptak, nyolcvanat szeretnének

Sárospatak - A sárospataki főiskola szerint a dupla keretszámmal sem elégítenék ki a valós igényeket.

Sárospatak - A sárospataki főiskola szerint a dupla keretszámmal sem elégítenék ki a valós igényeket.

A Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kara azt szeretné elérni, ha megdupláznák a részükre biztosított államilag finanszírozott férőhelyek számát.

A duplázás indokai

– A térség fideszes országgyűlési képviselőjével, dr. Hörcsik Richárddal közösen összeállítottunk egy dokumentumot, amelyben leírjuk, miért lenne indokolt az intézményünkre tervezett államilag finanszírozott negyvenes keretszámot legalább nyolcvanra emelni – mondja dr. Hegedűs László, a sárospataki főiskola dékánja.

– Vannak arra vonatkozó adataink, hogy az elkövetkező években hány pedagógus megy nyugdíjba, akiket pótolni kell. Az adatok ismeretében egy évi nyolcvanas államilag finanszírozott keretszámmal sem képeznénk túl a pedagógusokat. A keretszámok átgondolása amiatt is indokolt lenne, mert hiába kap egy egyetem vagy főiskola például a műszaki szakokra nagyobb finanszírozott keretszámot, egyáltalán nem biztos, hogy azt be is tudja tölteni.

Comenius ösztöndíj

Dr. Hegedűs László elmondta, egyelőre nincsenek arra vonatkozó számítások, hány diák lesz képes majd igénybe venni a fizetős szakokat. Bár a sárospataki főiskola meglehetősen alacsony féléves díjakat kínál, a szemeszterenkénti 160-180 ezer forint is elég borsosnak tűnik a leendő diákok szemében. Éppen ezért szeretnének létrehozni egy Comenius ösztöndíjat, amely a hátrányos helyzetű, de tehetséges diákok teljes ellátását és tandíját fedezni tudná.

A Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kara dékánja kérdésünkre elmondta, a dokumentumot elküldték dr. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak, aki az előzetes egyeztetés során nem zárkózott el a sárospataki javaslattól. Jelenleg az államtitkár válaszára várnak.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában