Helyi közélet

2012.02.29. 15:59

Eladósodott önkormányzatok: Nem mindenkit segít ki a rögzítés

Ózd, Vizsoly, Miskolc - A svájci frankban eladósodott önkormányzatoknak is segíthet a jövőben az árfolyamrögzítés.

Ózd, Vizsoly, Miskolc - A svájci frankban eladósodott önkormányzatoknak is segíthet a jövőben az árfolyamrögzítés.

Az OTP Bank ugyanis árfolyam-rögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatok számára, a bank ügyfélkörében az egyeztetések már el is kezdődtek. A programban részt vevő önkormányzatoknak 200 forint/svájci frank árfolyamon rögzítenék a kötvénytartozást, az afölötti adósságrész külön számlára kerülne, amely 3 havi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) plusz 1,5 százalékon kamatozik a kötvény futamidejének végéig.

Megyénkbeli polgármestereket kérdeztünk a lehetőségről. Van, aki örül, de van, aki igazságtalannak tartja az árfolyamrögzítést.

Még nem aktuális

Fürjes Pál, Ózd polgármestere az előbbi kategóriába tartozik, és tegnap már tárgyalt is az OTP-vel. Megtudtuk: Ózd 3 milliárd forint értékben bocsátott ki svájci frankban kötvényt. A pénzt beruházásokra, fejlesztésekre, valamint uniós pályázatok önrészére vették föl. A mostani lehetőség azonban még nem érinti a várost, mivel egyelőre csak a hitel kamatait kell törleszteniük, évi 80 millió forintot. Igazi problémát 2014-től okoz majd a hitel, mivel akkor kell elkezdeni a tőketörlesztést, ez pedig jelentős összeg lesz, évi 430 millió forint. Fürjes Pál kifejtette: azt azonban most még nem lehet tudni, hogy két év múlva milyen lesz a svájci frank árfolyama, tehát azt sem látni, él-e majd Ózd az árfolyamrögzítés lehetőségével.

Nem igazságos

Elégedetlen Vizsoly polgármestere, Bihi Miklós, mivel szerinte nem igazságos, hogy csak a svájcifrank-hiteles önkormányzatok kapnak segítséget. Mint fogalmazott: a kisebb települések nem is kaphattak ilyen kölcsönt, mivel szegények, nem volt elég hitelfedezetük. Így fel kellett venniük a magas kamatozású forinthitelt, aminek szintén nőtt az elmúlt években a kamata, és a törlesztés számukra még nagyobb teher, mint a nagyvárosok számára. Vizsolynak 35 millió forint hitele van, a törlesztőrészlet fél millió forint havonta. A 3,5 milliós havi állami támogatásból ezt nagyon nehéz kifizetni, mondja a polgármester. Pedig a hitelt nem is beruházásokra vették föl, hanem a bérek kifizetésére, ami havonta több mint 6 millió forintot jelent.

ÉM-HE


2018-ban kezdődik a törlesztés

Miskolc adósságállománya több mint 30 milliárd forint, ebből a svájcifrank-alapú kötvényállomány teljes összege 8 milliárd forint, tudtuk meg Dobos Tímea szóvivőtől. A város főleg fejlesztésre fordította a kölcsönt, több int 25 milliárd forintot, közel 5 milliárdot pedig működésre.  

Miskolc kétszer bocsátott ki kötvényeket, de mindkettőnek 2018-ban kell elkezdeni visszavásárlását.

2018-ban 700 millió forint lesz a törlesztőrészlet, majd évenként emelkedik a visszafizetendő összeg.


A tények

  • Az OTP-nél lévő önkormányzati kötvényállomány futamideje jellemzően 15-20 év.
  • A svájci frankban kibocsátott kötvényállomány 98 milliárd forint, ami 19 százalékos piaci hányadnak felel meg.
  • A teljes magyarországi önkormányzati piaci kötvény- plusz hitelállomány 983 milliárd forint volt a múlt év végén, amelyből az OTP 292 milliárd forinttal rendelkezett.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában