Helyi közélet

2012.02.09. 18:54

Arcok a megyéből: Dr. Nyíri László - Vegyészből patikus, patikusként elnök

Miskolc - A megyébe való vagyok, a szüleim Megyaszón élnek - kezdte a bemutatkozást a miskolci születésű szerencsi patikus, dr. Nyíri László. 

Miskolc - A megyébe való vagyok, a szüleim Megyaszón élnek - kezdte a bemutatkozást a miskolci születésű szerencsi patikus, dr. Nyíri László. 

A kazincbarcikai vegyipari technikum után első munkahelye a vegyi kombinát volt, ám hamar belátta, hogy a négy műszakos munkarendet nem neki találták ki. Jelentkezett hát a SOTE gyógyszerész karára. S bár hallgatóként élvezte a főváros kínálta lehetőségeket, egy percig sem gondolta, hogy tudna ott élni. Visszajött a megyébe, de szívesebben lett a B.-A.Z. Megyei Gyógyszertári Központ „pendliző” (azaz hol itt, hol ott, leginkább Mezőkövesd és Miskolc környékén helyettesítő) patikusa, mint valamely állami (akkoriban még csak az volt) gyógyszertárban beosztott gyógyszerész. Aztán jött az új lehetőség: megpályázta a tiszavasvári gyógyszergyár gyógyszer-törzskönyvezési osztályvezetői állását, ami meglehetős mozgásteret adott számára.

- Így nyílt alkalmam külföldre kijutni, jártam Kínában (kétszer is), Mongóliában, a volt Szovjetunió számos távoli tagállamában, de Svájcban és Németországban is. Emellett, mondhatni, a magam ura voltam, s beleáshattam magam a gyógyszerkutatás szakirodalmába is, mi több, még egy gyógyszer-szabadalomnak is részese lettem. A gyógyszerkipróbálások során a klinikummal is kapcsolatba kerültem, számos neves professzort ismerhettem meg az egyetemeken - emlékszik vissza.

Ám hét esztendő elteltével ismét váltott: megpályázta a tiszavasvári gyógyszertár vezetői állását. Ekkor, a 90-es évek elején már enyhültek a gyógyszertár-alapítási kötöttségek, s tudván, hogy Szerencsen tarthatatlanná kezd válni a helyzet, mivel csupán egyetlen patika működik, az önkormányzat támogatásával megnyitotta saját gyógyszertárát, amelyet azóta is működtet. Nem sokkal ezután alapított egy gyógyszernagykert, amelynek tulajdonrészén azóta közel 150 gyógyszertárral osztoznak. Együttműködésben a világ legnagyobb generikus gyógyszergyárával, a Magyarországon forgalomban lévő csaknem valamennyi gyógyszerrel el tudják látni a velük szerződésben lévő patikákat. Ma már ez Magyarország negyedik legnagyobb gyógyszer- nagykereskedelmi cége. Dr. Nyíri Lászlót 1992-ben a Magángyógyszertárak Országos Szövetségének megyei elnökévé választották. E pozíciójáról csak tavaly mondott le, összeférhetetlenség okán, amikor is az új kamarai törvény alapján újjáalakult Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnöke lett.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában