Helyi közélet

2012.01.11. 17:19

Kéménykorszerűsítésre pályázhatnak

Miskolc - Ma már számos modern, könnyebben megvalósítható technológia létezik.

Miskolc - Ma már számos modern, könnyebben megvalósítható technológia létezik.

Az Új Széchenyi Terv keretében az ún. termofor gyűjtőkémények korszerűsítésére pályázhatnak az érintett társasházak, lakásszövetkezetek. A kormány 700 millió forintot különített el erre a célra. Lakásonként a beruházás 40 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot lehet pályázattal nyerni. A sok helyen alkalmazott úgynevezett egycsatornás gyűjtőkémények komoly problémát jelentnek, mivel könnyen előfordulhat, hogy az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe. Az ilyen lakásokban élők számára lényegében zárva vannak a fűtéskorszerűsítési lehetőségek. Többnyire az ilyen lakásokban rossz hatásfokú konvektorokkal, földgázzal fűtenek. Karczagi Gyulát a Termoment Kft. vezetőjét a megyei helyzetről kérdeztük.

Egyszerűbb és variálhatóbb

Miskolcon jelenleg mintegy 2700, Kazincbarcikán további 460, míg a többi városban néhány darab ilyen kémény található. 300-400-at már korábban átalakítottak, így is több, mint 10000 lakást érint a probléma. Az előbb-utóbb elkerülhetetlen fűtéskorszerűsítés szükségessé tenné, hogy a gyűjtőkéményeket úgynevezett egyedi kéményekké alakítsák át. Az egyedi kéményekre lehetséges ugyanis fűtőkészülékek (például kombi készülékek) csatlakoztatása, illetve csak itt jöhetnek szóba egyéb fűtőanyagok is. A termofor kéményekhez ma kizárólag vízmelegítő készülékeket (bojlerek) lehet csatlakoztatni. Mivel jelentősen fejlődött a kémény rekonstrukciós technológia, egyszerűbb és variálhatóbb lett az átalakítás. Ezért kívánatos lenne, ha a gyűjtőkéményeket minél több helyen, minél hamarabb egyedi kéményekké alakítanák át – fejtette ki Karczagi Gyula.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában