Helyi közélet

2012.01.10. 17:59

Hét év fegyház a benzines gyilkossági kísérletért

Miskolc - A férfi féltékenységében gyújtotta fel volt élettársát, és robbantotta fel annak otthonát.

Miskolc - A férfi féltékenységében gyújtotta fel volt élettársát, és robbantotta fel annak otthonát.

Hét év fegyházbüntetést szabott ki a Miskolci Törvényszék dr. Péter Zoltán vezette tanácsa arra a férfira, aki 2010 májusában benzinnel locsolta le, és felgyújtotta volt élettársát, majd a korábbi közös otthonukul szolgáló présházban megnyitotta a gázpalack csapját, és egy ronggyal bedugott és meggyújtott szájú benzines kannát időzítőül használva, felrobbantotta az épületet. A férfit a főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletével és rongálással vádolta meg múlt év februárjában. A törvényszék több tárgyalási napon minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le, több tanút meghallgatott, szakértők véleményét ütköztette, végül az ügyben kedden délután, a perbeszédek elhangzását követően ítéletet hirdetett.

A vádbeszédében az ügyész kitért arra, hogy a sértettre öntött benzinmennyiséggel – amit tűzszakértő négy centiliterben határozott meg – halálos sérülést aligha lehet okozni, de a vádlott egyenes szándéka arra irányult, hogy volt élettársát, és annak emlékét is megsemmisítse – más bizonyítékok és vallomások mellett erre utal, hogy miután a nőt lelocsolta a benzinnel, és meggyújtotta, annak egyetlen tulajdonát, a présházat is felrobbantotta. Tettét következetes kitartással hajtotta végre, és végül nem rajta múlott, hogy a kívánt eredmény elmaradt.

A férfi védője arról beszélt, hogy védence legfeljebb sérülést akart okozni a sértettnek, de nem tört az életére, és felsorolta azokat az ellentmondásokat, amelyek a sértett és a bűncselekmény egyetlen szemtanúja által tett vallomásokban szerepeltek. Mint mondta, nem derült ki egyértelműen, hogy a vádlott bántalmazta-e korábban a sértetteket és ha igen, kit hányszor ütött meg, hogy milyen eszközzel gyújtotta meg a benzint, hogy valóban szándékosan öntötte-e rá a gyúlékony anyagot az asszonyra... Rámutatott, hogy míg a sértettek gyakran saját vallomásukkal is ellentmondásba kerültek, a vádlott következetesen kitartott ártatlansága hangoztatása mellett.

Dr. Péter Zoltán, miután ismertette az ítéletet – halmazatban hét év fegyházban letöltendő szabadságvesztés és hét év közügyektől eltiltás –, az indoklásban elmondta: a bíróság a vádirati tényállást elfogadva hozta meg ítéletét. Bár az emberölés büntetési tétele tíz évnél kezdődik, a vádlott arra alkalmatlan eszközzel hajtotta végre a kísérletet, ami miatt gyakorlatilag korlátlanul enyhíthető lett volna a büntetése. Ami miatt mégsem tett így a törvényszék, az az a tény, hogy a férfi volt élettársának nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott és a benzinnel leöntés gátlástalan elkövetési módnak számít.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett, részben felmentésért, részben minősítés megváltoztatása végett. Az ítélet így nem jogerős, a Debreceni Ítélőtábla előtt folytatódik majd, addig viszont a férfi – aki eddig másfél évet töltött előzetesben – börtönben marad.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában