Helyi közélet

2012.01.25. 12:47

Európai együttműködés a katasztrófavédelem terén

Miskolc - Egymás katasztrófavédelmi stratégiáiból, tapasztalataiból tanulnak annak a CIVPRO Projektnek a résztvevői, melynek Miskolc is tagja.

Miskolc - Egymás katasztrófavédelmi stratégiáiból, tapasztalataiból tanulnak annak a CIVPRO Projektnek a résztvevői, melynek Miskolc is tagja.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere a projekt elmúlt fél éves munkáját értékelő sajtótájékoztatón elmondta, a város 2010-ben csatlakozott a konzorciumhoz, aminek többek között görög, lengyel, szlovák, spanyol, ciprusi, szlovén és erdélyi tagjai is vannak. Tavaly a szakértők tanulmányutakon vettek részt, ahol megismerhették a konzorcium többi tagjának katasztrófavédelmi stratégiáját. Voltak például Szlovéniában, ahol a hegyomlások jelentik a legnagyobb veszélyt, az ő stratégiájuk a Miskolcon is tapaszalt partfalomlások megelőzésében, a kárelhárításban játszhatnak szerepet. A projekt az EU támogatását élvezi, Miskolcnak 58 millió forintjába kerül, aminek 5 százaléka az önrész.

Leskó György, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség alelnöke, a Polgári Védelmi Önkéntes Szervezetek Együttműködési Fórumának főtitkára elmondta, az új katasztrófavédelmi törvény megköveteli a kockázatelemzést, ami Miskolc esetében – éppen a projektben való részvételünk folytán – már készen van. A külföldi szakemberek pedig saját stratégiájuk kidolgozásakor alapnak tekintették a miskolci stratégiát, miszerint a védelmi munkálatokba katasztrófavédelmi szakemberek irányítása mellett a civileket is bevonják, és az éles helyzetekre „békeidőben” készülnek fel. Február utolsó hetében egy közös gyakorlatot is tartanak majd a Hernád és a Sajó vízgyűjtő területén, amiben a hazaiak mellett a kassai katasztrófavédelmi szakemberek is bekapcsolódnak majd.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában