Helyi közélet

2012.01.17. 19:42

„Kakukkfióka-vadászat” az Avason

Miskolc - Összehangolt akciót tartottak az együttélési kódex ellen vétők felderítésére.

Miskolc - Összehangolt akciót tartottak az együttélési kódex ellen vétők felderítésére.

Több hatóság együttes, összehangolt akcióját tartották meg kedden az Avason. A polgármesteri hivatal, a közterület-felügyelet, a rendőrök és a polgárőrök a miskolci együttélési kódex betartását, míg az ÉMÁSZ szakemberei az áramvételezés szabályosságát nézték. Az akció résztvevői reggel fél kilenckor gyűltek össze egy gyors eligazításra az Áfonyás utca elején, ahol Kovács László Csaba, a közterület-felügyeleti és rendészeti osztályának vezetője osztotta ki a feladatokat. A „különítmények” ezt követően „ellepték” a lépcsőházakat, és négy lépcsőházban módszeresen ellenőrizték a lakásokat. Azokkal az ingatlanokkal, amelyek lakói nem voltak otthon, vagy egész egyszerűen nem nyitottak ajtót, nem sokat lehetett kezdeni, oda majd később újra-újra visszatérnek, de sok olyan ajtót is találtak, amelyek mögül már kilakoltatták a rezsit nemfizetőket.

Lakcímkártyákat elő

A közterület-felügyelők azt vizsgálták, a lakásban élők be vannak-e jelentkezve az adott lakásba, míg az ÉMÁSZ villanyszerelői a villanyórákat vetették össze a lakásokkal. Sok mérőről hiányzott az óra, míg szemmel láthatóan másokat megbuheráltak. Általános tapasztalat, hogy áram nélkül azok a lakások sem maradtak, amelyeken korábban a szolgáltató már megszüntette az áramellátást, az ilyenekben lakók – akik általában albérletben élnek ott többedmagukkal – valamelyik szomszédtól húznak át egy kábelt, és ezzel táplálják saját elektromos berendezéseiket.

Még az a jobbik eset – ilyennel is találkoztunk –, ha az elfogyasztott árammennyiséget egy, csak a két lakáshasználó közötti elszámolást szolgáló mérőórán keresztül oldják meg, de az sem ritka, hogy egyszerűen átfúrják a födémet, és az egymás alatt lévő lakások között húznak be egy ki tudja milyen terhelhetőségű vezetéket. Szerződés természetesen sehol sem volt a megállapodásról.

A villanyóraszekrények egy részén lakat éktelenkedett, ezt a villanyszerelő gyakran nem tudta kinyitni, mert éppen annál volt a lakat kulcsa, aki az adott szinten nem volt otthon – vagy akinek a megbuherált villanyóra miatt volt oka tartani az ellenőrzéstől. A villanyszerelők a villanyóraszekrényben egy sor dolgot találtak: az egyikben a szemét állt hegyekben, a másikban használt fecskendő, egy harmadikban pedig emberi ürülékcsomó fogadta az ellenőrzést végzőt.

Magányosan vagy nagycsaládban

Több helyen csak nagyon nehezen nyitottak ajtót: jellemzően idős, magukra hagyott, és a végtelenségig megfélemlített emberekkel találkozhattunk, akik számos történetet meséltek arról, hogy lépcsőházszomszédaik milyen zajjal, piszokkal vannak, és hogy megjelenésük óta a csótányok kiirthatatlan konvojokban közlekednek. Más lakásokba is bepillanthattunk, volt köztük olyan, ahol nyolcan éltek, és a nemvárt hatósági látogatók ébresztették őket.

Az évtizedek óta itt élő lakók nem szívesen nyilatkoztak, névvel nem is vállalták mondanivalójukat, mert tartottak attól, ha az egyenruhások elvonulnak, rajtuk verik el a port nem kívánt szomszédaik. Annyit azonban mind elmondták: nyugodt, békés lépcsőházuk volt addig, míg a fészekrakók meg nem jelentek, azóta rettegnek mindentől, ezért kimondottan örülnek annak, ha a hatóság hasonló akciókkal „zaklatja” azokat, akik nem képesek az elemi együttélés szablyait sem betartani.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában