Helyi közélet

2011.12.16. 09:37

Gyorsa(bba)n öregszik a megye

Miskolc - A lakosságszám csökkenése a legnagyobb ellenfele Borsod-Abaúj-Zemplénnek.

Miskolc - A lakosságszám csökkenése a legnagyobb ellenfele Borsod-Abaúj-Zemplénnek.

„A megye lakossága öregszik, erre a helyzetre mindneképpen fel kell készülni – jelentette ki dr. Asztalos Ágnes megyei tiszti főorvos a megyei közgyűlés számára Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságának egészségügyi állapotáról készített íresbeli beszámolója kiegészítéseként a közgyűlés csütörtölki – idei utolsó – ülésén. A szakember hozzátette azt is, hogy az egészségügyi statisztikai adatokból összességében az derül ki, hogy a megye egészségi állapota folyamatosan javul ugyan, de ez a változás nem olyan intenzív, mint elvárható lenne.

Egyre kevesebb a háziorvos

A megyei tiszti főorvos intő jelként említette, hogy nagyon sok a megyében a betöltetlen háziorvosi körzet – szám szerint jelenleg 38 – és Borsod-Abaúj-Zemplén 358 települése közül nagyon sokban csak helyettesítéssel lehet megoldani a háziorvosi ellátást. Dr. Asztalos Ágnes megemlítette azt is, hogy magas a háziorvosok életkora, sokan nyugdíj mellett látják el a praxist és nem tudni, hogy honnan lesz utánpótlás.

Dr. Csiba Gábor, a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke (civilben a megyei kórház főigazgató-főorvosa) a megyei közgyűlés intézkedése révén a gyógyításban tapasztalható pozitívumként említette meg a szívkatéter-központ létrehozását, amelynek működésbe állása óta 30 százalékkal csökkent az ilyen betegség okozta halálesetek száma.

Szűrés és mozgó ellátások

Kormos Dénes, a szocialista frakció vezetője hozzászólásában a hátrányos helyzető térségekért emelt szót, mondván, azokban halmozottan jelentkeznek a fizikai és mentélis egészséget rontó tényezők. Meglátása szerint komplex egészségszakmai intézkedéssorozatra van szükség a legrosszabb helyzetú mikrorégiókban. Példaként említette a mobil szűrés kiterjesztését. Kérte a megyei vezetést, hogy a sajtót használják fel arra, hogy minélhatékonyban mozgósítsanak a szűrésekre. Lukács András, az MSZP képviselője hozzátette, hogy szükség volna a mozgó szakorvosi ellátás visszaállítására is.

ÉM-SZB


Miskolc - Kormos Dénes, a Magyar Szocialista Párt megyei önkormányzati frakciójának vezetője 2011 december 31-i hatállyal lemond a képviselőcsoport vezető megbízatásáról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában