Helyi közélet

2011.12.05. 17:07

Bíznak az önkormányzat támogatásában

Miskolc - A hivatal megnyugtatóan szeretné rendezni a három, eddig mostoha fogyatékosügyi civil szervezet sorsát. 

Miskolc - A hivatal megnyugtatóan szeretné rendezni a három, eddig mostoha fogyatékosügyi civil szervezet sorsát.  A városban lévő három fogyatékosügyi civil szervezet (a Miskolci Autista, a Szeretet és a Szimbiózis Alapítvány) nyílt levélben fordult a város polgármesteréhez, továbbá helyi és országgyűlési képviselőkhöz, mert az eddigi kiegészítő pályázati források megszűnése mellett létüket veszélyezteti, hogy 3, fogyatékkal élőket ellátó civil szervezet finanszírozása mind ez ideig kimaradt a város költségvetéséből.

Esélyegyenlőtlenség

Az ellátási szerződéssel rendelkező idősellátók, valamint mindegyik hajléktalanoknak szolgáltató kap önkormányzati támogatást, míg a 4 fogyatékosügyi szolgáltató közül csak 1. Épp azok, amelyek a fogyatékossági paletta leginkább rászoruló - autista, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékos, halmozottan fogyatékos és idős fogyatékos - csoportjait látják el. Kérik, hogy 2012-től egységes finanszírozási elvek alapján őket is illesse meg a támogatás.

Mi, a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levél alapján a városháza sajtószóvivőjéhez, Dobos Tímeához fordultunk kérdésünkkel: mire számíthatnak az ominózus civil szervezetek, jogosnak találja-e a polgármester (a város vezetése) a kérést?

Megkeresik egymást

A szóvivőtől a következő választ kaptuk:

„A hivatal megkeresi a nyílt levelet író fogyatékosügyi szervezetek képviselőit, hiszen a városban betöltött szerepük, faladatuk a miskolciak és a városvezetés számára is fontos. Az önkormányzat jelenleg is több civil szervezettel működik együtt vagy kötött feladatellátási szerződést, illetve támogatja a városban működő szervezeteket pályázatokon keresztül. Mivel ezen szervezetek kiemelten közhasznú tevékenységet végeznek, az önkormányzat számára is fontos, hogy megnyugtató, mindenki számára előnyös együttműködések jöjjenek létre. Ezért a költségvetés tervezésekor kérni fogjuk a szervezetek képviselőinek javaslatait, észrevételeit, számítunk tapasztalatukra, szakmai tudásukra. Továbbra is törekszünk a minél szorosabb és hatékonyabb együttműködésre, a források közös felhasználásának optimalizálására.”

A választ ismertettük az aláírók egyikével, a Szimbiózis Alapítvány elnökével, aki mindezek alapján levélben személyes találkozás lehetőségét is indítványozta a polgármesternél.

 - ÉM-SzK -


Egyéni érdekek helyett egyenlőséget és koncepciót!

Részlet a Miskolc polgármesteréhez írt levélből: „Városunkban a fogyatékosságügyi szociális szolgáltatók finanszírozása koncepció nélkül, az egyéni érdekek és a kapcsolati háló kihasználásával működött. Sajnálatos módon , így a fogyatékkal élőket ellátó civil intézmények közül három mind ez ideig semmilyen költségvetési támogatást nem kapott. Kérjük, vizsgáltassa meg a helyi ellátórendszer finanszírozási anomáliáit, és az egyenlő esélyek elvének biztosításával tegyen javaslatot a közgyűlés számára városunk 2012. évi költségvetésre vonatkozóan.


Miskolc és a fogyatékosügy

Miskolcon a civil szolgáltatók több mint kétszer annyi fogyatékkal élőt látnak el, mint az önkormányzat és az egyház együttvéve. 

Az összesen ellátott 317 fő a városban fogyatékkal élők létszámának mindössze 3 százaléka (ez a mutató - a levélírók állítása szerint - jelentősen elmarad az ország többi városának mutatójától)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában