Közlekedés

2024.06.12. 16:41

Szó sincs közlekedési káoszról a Meggyesalja-Nagyváthy kereszteződésben?

A városháza válasza szerint nem balesetveszélyes az említett kereszteződésben a forgalmi sáv.

A Meggyesalja-Nagyváthy kereszteződés

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Még egyszer sem történt baleset az említett kereszteződésben, így foglalhatnánk össze a városháza sajtóosztálya válaszát a Meggyesalja-Nagyváthy kereszteződéssel kapcsolatos felvetésünkre. Mint írtuk, szerintünk balesetveszélyes helyzetnek teszi ki az autósokat a kereszteződés, ha ugyanis autóval érkezünk a Hideg sor felől a Nagyváthy kereszteződésébe, akkor csak egyetlen sáv áll rendelkezésre a jármű haladásához. A sáv ugyan széles, két autó is elfér rajta, azonban a történet pikantériája, hogy nem osztott pályás sávról beszélünk.

A lámpa „telezöld”: egyszerre lehet egyenesen és jobbra kanyarodni, miközben nincs külön kanyarodó sáv. A közlekedési nehézséget az okozza, hogy itt csupán egy sávban lehet autóval közlekedni, a kocsik viszont az osztott pályás sáv hiánya miatt csak szabálytalanul férnek el egymás mellett, írtuk a boon.hu oldalán. 

A problémát jeleztük a városháza sajtó osztályának, akik válaszukban kifejtették, a kérdésben szereplő kereszteződésben a leírás szerinti irányból haladva, valóban egy forgalmi sáv áll rendelkezésre az egyenesen és a jobbra, kis ívben történő továbbhaladáshoz. Ezután részletezik a vonatkozó közlekedési szabályokat, amely szerint a forgalmi sáv az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű – akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt – része. Ennek értelmében az adott útkereszteződésben egymás mellett szabályosan elhaladni nincs lehetősége a járműveknek. Mivel kiegészítő zöld jelzés nincs a csomópontban, így az azonos forgalmi sávban egymás mellé történő felállás előnnyel sem jár, hiszen ugyanabban a zöld fázisban tud mindkét irány továbbhaladni.

Sokatmondó visszajelzés

"Meggyesalja utca fogadóterülete 5,8 méter széles, így nagyobb jármű, egy esetleges jobbra kanyarodó sávból balra, a középvonalra történő húzódás nélkül egy ívben befordulni nem tudna, ezzel viszont tényleg balesetveszélyes helyzetet teremtve" – írták. Hozzáfűzték: a KSH és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által vezetett nyilvántartás szerint 2018. január 1. és 2023. december 31. között a kereszteződésben egyetlen személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, itt az egymást keresztező irányból érkező járművek ütköztek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában