Helyi közélet

2011.12.29. 18:11

100 forintért átadnák a Digép Ipari Parkot

Miskolc - A cégek megnyugtatónak tartanák, ha az önkormányzat venné át a Digép Ipari Parkot.

Miskolc - A cégek megnyugtatónak tartanák, ha az önkormányzat venné át a Digép Ipari Parkot.

Egy napja újra van áram a Digép Ipari Parkban, így újra termelhetnek azok a tagvállalatok, amelyek amúgy sem tartanának szünetet az év végi ünnepek miatt. Szerdán majd egész napos tárgyalás végén mondhatta ki a megnyugtató mondatot Zaciera Lech, a DIP Kft. tulajdonosainak képviselője, hogy sikerült egyezségre jutni az ÉMÁSZ-szal.

Hozzátette azt is, hogy a jövőben nekik is szigorúbban kell eljárniuk a nem fizető tagvállalatokal szemben.

Az ipari park területén dolgozó és kötelezettségeit rendesen fizető cégek azonban már hosszúideje nem tartják igazán megnyugtatónak azt az állapotot, hogy felettük egy nem igazán stabil társaság „rendelkezik”. Mint ismeretes a DIP Kft. nem olyan régen már felszámolás alatt állt, tavaly a gázszolgáltatást kapcsolták ki és mentek keresztül a mostanihoz hasonló tortúrán a társaságok.

Megnyugtató lenne

A szerdai egyeztetésen, amely felfogható volt egyfajta taggyűlésnek, elhangzott, hogy a tagvállalatok azt tartanák igazán megnyugtatónak a maguk számára, ha a miskolci önkormányzat – vagy cége, a Miskolc Holding Zrt. – tartaná fenn a Digép Ipari Parkot. Az érvük az, hogy az ötven cég döntő többsége helyi kis- és középvállalkozás és összességében mintegy máfélezer munkahelyet tartanak fenn. Úgy vélik, hogy a területtel kapcsolatos fejlesztési pályázatokon is előnyösebben vehetne részt az önkormányzat (például a villamos hálózatot mindenképpen fel kelenne újítani, mert csak nagy költséggel üzemeltethető – a szerk.).

Zaciera Lech azt mondta, hogy 100 forintért bármikor átadja a DIP üzemeltetését az önkormányzatnak (jegyezzük meg, természetesen a tartozásokkal együtt - a szerk.). Állítása szerint a Miskolc Holding Zrt. képviselőivel arról már tárgyaltak, hogy január azt ígérte, hogy január elején megtekinti a lehetőségeket, hogy korszerű, stabil áramszolgáltatás legyen.

Nem lesz tulaj az önkormányzat

A felvázolt elképzelés annyiban találkozik a miskolci városvezetés elképzeléseivel, hogy több fórumon elhangzott, hogy az önkormányzat keresi azokat a területeket, amelyeket befektetőknek ajánlhatna fel.

A szerdai megbeszélésen részt vevő Pintér Zoltán, a polgármester kabinetfőnöke a következőket mondta: „hiú reményt ne tápláljanak, az önkormányzat nem vállalkozó, nem veszi át az ipari nparkot, a holdinggal pedig csak az önkormányzati tulajdonú szolgáltatócégekkel kapcsolatos (ilyen a Mivíz) megállapodásról lehet tárgyalni.” Pintér Zoltán másfajta együttműködést nem tart lehetségesnek. Elmondta, hogy amint a város beképnek az ipari park üzemeltetésébe, vállalkozóvá válna és gazdálkodóként kellene pályáznia, azaz nem lennének érvényesek a kedvező pályáztatási lehetőségek. Jelezte, hogy az önkormányzat felelősséggel viseltetik a Miskolcon működő cégekkel kapcsolatban, hiszen december elején is a polgármester közbenjárására oldódott meg egy időre az ÉMÁSZ-szal kialakult vita.

ÉM-SZB


Miskolc - Megegyeztek a sok tíz millióval tartozó DIP-pel, de jövőre még szigorúbban járnak el.

Miskolc - Sikeresen alkudozott a Digép Ipari Park az áramszolgáltató ÉMÁSZ-szal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában