Helyi közélet

2011.11.18. 09:46

Kitörési pontok a megye gazdaságfejlesztésében

Miskolc - Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a helyi gazdaság speciális nehézségeit vette számba.

Miskolc - Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a helyi gazdaság speciális nehézségeit vette számba.

A leszakadás már tradíció a megye gazdaságában, állapította vetette előre a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bihall Tamás. Mint mondta, a makrogazdasági körülmények mellett megyénk gazdaságának számos sajátos nehézséggel is meg kell küzdeni. A vállalkozások saját forrásainak hiánya, az EU-források elérésének nehézségei (azonos feltételrendszerek, versenyhátrány), a banki hitelezés leállása, jelentősebb új befektetői tőke elmaradása, szűkülő piaci lehetőségek, kimagasló munkanélküliség, szociális és társadalmi feszültségek - sorolta az elnök mindazokat a gátakat, amelyek megyénket sújtják. Nem elhanyagolható tényezőként említette a szakemberhiányt, ami nem kis részeben köszönhető azoknak a fejvadász cégeknek, amelyek már végzés előtt elcsábítják a képzett fiatalokat. „1500 eurós jövedelem lapul a zsebükben, nem csoda, ha elhagyják az országot - sorolta a BOKIK- elnök, megállapítva, hogy e hátrányok ledolgozása legalább 30-50 éves folyamat.

Megfékezni az agyelszívást

Az érdemi változások feltételeiként említette a jelentős foglalkoztatást és a helyi beszállítók piaci lehetőségeit biztosító nagy befektetéseket (potenciális körként a járműipart nevezte meg). Kiemelte a helyi kis- és középvállalkozások szektorának erősítését, a nagyvállalati kutatóhelyek letelepítését. Ezek eredménye lehet a fiatal diplomások megtartása, a lakosság szerkezetének megváltozása, az agyelszívás csökkenése. Ám nem elég komplex programokat készíteni, azokat következetesen végre is kell hajtani, szögezte le.

ÉM-SzK


Megyei TOP 100

Miskolc - Megint eltelt egy év, elkészült az újabb megyei TOP 100 kiadvány, amelyben három különböző szempont – hozzáadott érték, nettó árbevétel és foglalkoztatotti létszám – szerint rangsoroljuk a megye 150 legjelentősebb vállalkozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában