Helyi közélet

2011.11.04. 18:38

A falvakban is van szmog, csak nem tudnak róla

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Csak ott lehet szmogriadó, ahol levegőtisztasági mérőállomás is van.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Csak ott lehet szmogriadó, ahol levegőtisztasági mérőállomás is van.Miskolcon és a megye más, nagyobb városaiban a levegő szállópor-koncentrációja napok óta elég magas ahhoz, hogy a helyi önkormányzatoknak a szmogriadó tájékoztatási fokozatát fenn kelljen tartaniuk, azonban a kisebb településeken élők senki sem figyelmezteti a veszélyre. Ennek részben az az oka, hogy a falvak döntő többségében nincs szmogriadó terv, és mérőállomás híján a településvezetőknek sem áll rendelkezésükre objektív mérési eredmény, ami alapján intézkedhetnének.

Nincsenek elszigetelt városok

Ez több szempontból is problémát jelent: mivel a községek jó részében egyre többen álltak át a vegyes tüzelésű fűtési megoldásokra, előfordulhat, hogy ott a levegő szennyezettebb, mint a nagyobb városokban, amelyek levegőjét az agglomerációból beszivárgó poros levegő is terhel. Ha viszont nincs szmogriadó, senki sem tilthatja meg a faluban élőknek, hogy a kerti hulladék és az avar elégetésével, esetleg tarlóégetéssel további kormot juttassanak a levegőbe.

Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője szerint sem jó a jelenlegi, önkormányzati szintű riasztási rendszer, mert így a nem mért települések kimaradnak a szmogriadóból, holott az itt élők is terhelik a levegőt, illetve számukra is veszélyforrást jelent a szállópor. Miskolcon két egymást követő napon két mérőállomáson kell a meghatározott határértékeket meghaladnia a mért eredménynek, hogy a szmogriadó megfelelő fokozatát az önkormányzat kihirdesse, de a miskolci városháza figyelmeztetése semmire sem kötelezi – mondjuk – a Sajóbábonyban élőket.

Nagyobb egységekben

A mérőállomások adataiból azonban látszik, hogy a Sajó-völgyében többé-kevésbé homogén a levegő minősége, mondta Sallai Ferenc; a putnoki, kazincbarcikai, sajószentpéteri és a miskolci állomások adatai összhangban vannak, vagyis feltételezhetően a városok közelében lévő településeken is hasonló lehet levegő minősége. Éppen ezért Sallai Ferenc is ésszerűbbnek látná a szmoghelyzet a jelenleginél nagyobb területeket érintő értékelését, ám ha megyei szinten rendelhetnék el a riadót, az feleslegesen nagy területet érintene. Ésszerű megoldást jelenthetne a közigazgatási reform után felálló járások szintjén kezelni majd a szmogriadó kérdését is.

Miskolcon egyébként a várakozásokkal ellentétben a hétvégén sem javul majd a helyzet, könnyen előfordulhat, ahogy a szmogriadó legmagasabb, riasztási fokozatát kell elrendelni. A meteorológiai előrejelzések szerint a hét végén várhattunk egy kis esőt a megyeszékhelynem, amitől a levegő feltisztulását lehetett remélni, pénteken este viszont már olyan prognózisok jöttek, hogy a csapadék a nyugati megyékben hullik le, Miskolcon ezért a levegő szállópor koncentrációjának csökkenését legfeljebb a hétvégi, gyérebb járműforgalomtól várhatjuk.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában