Helyi közélet

2011.10.04. 17:09

Soktízmilliárd a tét

Miskolc - Az egyik legnagyobb intézményrendszert működteti a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

Miskolc - Az egyik legnagyobb intézményrendszert működteti a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

A kormány és a megyei önkormányzatok által hétfőn aláírt egyezség szerint 2012. január 1-jétől átveszi a kormány a megyei fenntartású – gyermekvédelmi, szociális ellátó hálózati, középfokú oktatási valamint a közművelődési – intézményeket. Ezzel egyidőben átvállalja az állam a megyei önkormányzatok addóságállományát – mintegy 180 milliárd forintot –, amit az intézményműködtetés biztosítása során halmoztak fel az utóbbi években.

Az átvett megyei intézményrendszert – így a Borsod-Abaúj-Zemplénit is – a megyei kormányhivatalok működtetik tovább januártól. Az országban néhány megyéjében – a kormányhivatal, a megyei önkormányzat és az államkincstár szakembereiből – szeptemberben már felállt az a helyi testület, amely az átadás-átvételt hivatott lebomyolítani. Arról nincs információnk, hogy megyénkben megalakult-e a bizottság, tegnap feltett ezzel kapcsolatos kérdéseinkre még nem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem, pontosan mely intézményeket érinti a változás és mekkora az az adósságállomány, amelyet átad az államnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában