Helyi közélet

2011.09.01. 17:09

Újabb milliárdok árvízvédelemre

Miskolc - Harminckilenc pályázatra csaknem 4 milliárdot ítélt oda a regionális fejlesztési tanács.

Miskolc - Harminckilenc pályázatra csaknem 4 milliárdot ítélt oda a regionális fejlesztési tanács.A csütörtöki ülésén döntött az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács márciusban lezárult, Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója címet viselő (az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt) pályázat végeredményéről. A tanács valamennyi szakmailag megfelelt pályázatot – összesen 39 projektet (köztük 28 megyénkbelit – támogatásra javasolt. A rendelkezésre álló 3 milliárd forintos kerettel szemben 3,9 milliárd forintot meghaladó támogatásra pályáztak. A majd’ 1 milliárd forint különbözet – mint Becsó Zsolttól, a tanács elnökétől megtudtuk – forrásátcsoportosítással biztosítják.

Megelőzni az újabb bajt

A pályázat célja a 2010. évi május-júniusi árvízi veszélyhelyzettel érintett települések környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizek minőségének biztosítása, a további környezeti káresemények megelőzése volt. A konstrukcióból támogatható volt az árvízvédelmi töltések lokális fejlesztése, rekonstrukciója; a belterületet veszélyeztető vízfolyások lokális vízkárelhárítási fejlesztései és a vízkárelhárítási célú tározók – árvízi tározók építése, rekonstrukciója.

ÉM-SZB


Nagy volt az érdeklődés

A pályázat iránt rendkívül nagy volt az érdeklődést, amit az is bizonyít, hogy a március 31-i határidőre 93 pályázatot nyújtottak be, mintegy 9,67 milliárd forint támogatási igénnyel. A beérkezett pályázatok támogatási igénye több mint háromszorosa volt a konstrukcióra rendelkezésre álló 3 milliárd forint forrásnak. Az augusztus végén zárult szakmai értékelés nyomán 39 projektjavaslat felelt meg szakmailag, vagyis a szakmai értékelés során elérte, vagy meghaladta a 60 pontot, a támogathatóság alsó határát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában