Helyi közélet

2011.09.01. 18:53

Olasz villamos a miskolci síneken?

Miskolc - Újra az AnsaldoBreda olasz cég nyerte a miskolci villamostendert, éppúgy mint tavaly márciusban.

Miskolc - Újra az AnsaldoBreda olasz cég nyerte a miskolci villamostendert, éppúgy mint tavaly márciusban.A negyedik villamosbeszerzési tender nyertesét csütörtökön hirdették ki a rendkívüli közgyűlési ülés után. A képviselők – zárt ülésen – az olasz AnsaldoBreda mellett tették le voksukat. Csakúgy, mint tavaly márciusban, akkor is az olasz vállalat lett a befutó, de akkor a tender érvénytelen lett. Akkor azért nyert ez a cég, mert a legalacsonyabb árat ajánlotta. Most – mint képviselői forrásból megtudtuk – azért mellettük döntöttek, mert a cég tudta biztosítani a legalacsonyabb szervízdíjat, amit később az MVK Zrt.-nek kell fizetni. Igaz, a gyártási ár magasabb (információink szerint közel 62 millió euró), mint amit a véghajrában bent maradt másik cég, a spanyol CAF ajánlott.

Arról már korábban beszámoltunk: a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. 31 új villamos és hozzájuk kapcsolódó áruk és szolgáltatások szállítására immár negyedszer írt ki közbeszerzési pályázatot. Az eddigi három tender ugyanis sikertelen volt, elsősorban azért, mert valamely cég a Közbeszerzési Döntőbizottságnál sikerrel támadta meg az eredményt. A legutóbbi pályázatra – a júliusi határidőig – hat villamost is gyártó társaság nyújtott be ajánlatott.

Pályázni szeretne

A zárt ülésen – tudtuk meg a képviselőktől – az is kiderült, hogy a hatból – a végére – csupán ketten maradtak. A többiek – állítólag – formai hibák miatt estek ki a pályázatból, de volt olyan is, aki csak annyit jelzett, hogy pályázni szeretne.

Szerettünk volna többet megtudni a nyertes cégről, arról, hogy az önkormányzat, a testület, miért mellette döntött. Milyen referenciái vannak, és mikor kerül sor a szerződéskötésre? De ezekre a kérdéseinkre csupán a pénteki sajtótájékoztatón kaphatunk majd választ. Ennek okát – a szakemberek –, azzal magyarázták, hogy csütörtökön délután ért véget a zárt ülés, itt megszületett ugyan az eljárást lezáró döntés, de csak délután 5 órakor hirdették ki az ajánlattevőknek. Amíg ez nem történik meg, addig nem sajtónyilvános az eredmény – magyarázták.

Amennyiben a negyedik tender sikeres lesz, azaz egyik pályázó sem támadja meg a döntést (bár – ugyancsak képviselői forrásból tudjuk – erre kicsi az esély – a szerk.), akkor várhatóan 2013. év elejére megérkezhet az első villamos Miskolcra, 2014-ig pedig a teljes flotta.

Új munkahelyet is jelenthet?

Korábban arról is írtunk, hogy a villamostender kapcsán együttműködési megállapodást kötött az AnsaldoBreda S.p.A. és a miskolci Digép Hungary Kft. - mint a Digép Ipari Parkban meghatározó termelési és technológiai profillal rendelkező társaságok képviselője. Akkor az volt a hír: ha az AnsaldoBreda megnyeri a tendert, úgy a szállítandó villamosokhoz a Digép fővállalkozásában az ipari parkban termelő társaságok szállítanák a komplett forgóvázakat, illetve a későbbiekben a szervízelést is a Digép biztosítaná. Mindez körülbelül 50 embernek biztosítana Diósgyőrben új munkahelyet. A pénteki sajtótájékoztatón erre is rákérdezünk.

ÉM-NSZR


Ilyen lehet a miskolci villamos:

– utasterében egyterű

– az utastér 100 százalékban alacsonypadlós

– normál nyomtávú

– teljesen légkondicionált

– kétirányú csuklós

– 200 fő befogadóképességű

– az utasok által teljes hosszában átjárható.


Miskolc - Zöld Nyíl: csütörtökön hirdetik ki a villamosokra kiírt közbeszerzési eljárás eredményét.

Miskolc - Zöld Nyíl: 1 nappal korábban lesz a villamostender eredményhirdetése.

Miskolc - A napokban kiderülhet, melyik cég gyárthatja Miskolc új villamosait.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában