Helyi közélet

2011.09.06. 09:01

Kunkli a Nemzeti Vágtán ül lóhátra

Budapest - Maga mögött hagyva a Papp László Sportarénát, ahol májusban földre küldte a Szörnyet, Kunkli Tivadar most Budapest egyik legszebb terén pattan nyeregbe, hogy a jótékonysági sztárfutam 1200 méteres távján bizonyítsa, a magyar ember lóra termett.

Budapest - Maga mögött hagyva a Papp László Sportarénát, ahol májusban földre küldte a Szörnyet, Kunkli Tivadar most Budapest egyik legszebb terén pattan nyeregbe, hogy a jótékonysági sztárfutam 1200 méteres távján bizonyítsa, a magyar ember lóra termett.Szeptember 18-án a Hősök terén lovagolnak a Nemzeti Vágta résztvevői, köztük az az öt magyar sztár is, akik nyereményüket jótékonysági célra fordítják majd. A Hell Racing Team bokszolója a Bonta Zoltán Gyógyászati Alapítványnak ajánlotta fel az összeget, amely a Miskolci Gyermekkórház leukémiás és daganatos kisgyermekeinek életminőségét hivatott javítani.

Kunkli Tivadar gyerekkorától kezdve lovak közelében élt. Nagyapjának istállója volt, így lovak iránti szeretete már fiatal korában kialakult és azóta sem csitult. Már felnőtt fejjel vette meg Ahabot, az arab telivért, akiben igazi négylábú társra lelt.

„Az arab telivérek kicsik, éppen ezért nem kapják meg a tisztelet, ami egyébként járna nekik. Egészen addig, amíg valaki saját szemével nem látja, mire képesek.” – mesélte Tivadar, miközben visszagondolt lovához fűződő egyik legemlékezetesebb kalandjára, egy fogadásra. „Egy tanyáról indultunk. A gazda lovásza és fia pattant nyeregbe, akik remekül szórakoztak Ahabon, kis termete miatt. A közelben lévő benzinkútig kellett vágtázni és vissza, a dicsőség pedig a leggyorsabb lovasnak járt. A tarló már le volt vágva, én nem ismertem a terepet, így nem tudtam, hogy a levágott tarló mögötti gaz hatalmas árkot rejt. A lovam szó szerint eltűnt alólam, amikor beugrattunk a sűrű növényzetbe- mindketten a földre kerültünk. A váratlan malőr ellenére is – mivel villámgyorsan visszapattantam a lovam hátára – elsőként értem vissza a tanyára, amivel Ahab kiérdemelte a vérbeli lovas emberek nagyrabecsülését. Azt mondták, hiába vannak tízmilliós lovaik az istállóban, egy sincs, ami méltó párja lehetne az én telivéremnek.” – büszkélkedett Tivadar.

Tíz év után

A miskolci vagány, bár rögtön elfogadta a felkérést a jótékonysági sztárfutamra, már tíz éve nem ült nyeregben. A ringben, thai-bokszosként elért legendás győzelmei mellett a lovaglás háttérbe szorult Tivadar életében, így most van mit pótolnia. Az edzések és quadozás mellett minden másnap felpattan Szellőre. Tivadar heteken át járta a környéket és jó pár lovat megnézett, míg végül rátalált az igazira. A lóra, amin hét éve nem ült senki, és ami most Tivadarral együtt tanulja meg újra mit is jelent, amikor ló és lovasa rátalál az összhangra. Szellő egyéniségében ugyanolyan elszánt harcosra talált Tivadar, mint saját maga - ez a vágtán legnagyobb ütőkártyájuk lehet majd.  A veterán harcost mindig vonzották a kihívások – májusban másfél perc alatt földre kényszerítette a nála 100 kilóval nehezebb amerikai Bob Sappet – most pedig a lovarda alkalmi pályáján küzd Szellővel, hiszen a ló természetesen nem adja át egykönnyen irányítást és olykor még a maga feje után akar menni…

„Minden másnap közel két órán át lovagolok. Felépítettük a pálya mását a Nemzeti Vágta vonalának mintájára, de még szűkebb kanyarokat alakítottunk ki. Szellőnek muszáj újra megtanulnia, hogyan kell gyorsítani a kanyar után, és fékezni mielőtt beér a fordulóba. Párszor ugyanis előfordult, hogy szétzúzta a korlátot, és az ’irány a nagyvilág’ ösztönét követve, vadlóhoz méltóan tovavágtázott.” – mondta nevetve Tivadar, aki most tele van kisebb-nagyobb zúzódásokkal. „Sokáig válogattunk, és nem véletlen, hogy Szellőre esett a választásunk. Fizikai adottságait tekintve tökéletes partnert találtam a vágtára, ráadásul a hetek során egyre inkább összeszokunk, már a kezem alá dolgozik. Az első napokban párszor a földre kerültem, amitől ugye elszoktam thai-bokszos éveim alatt, de már megtanultuk, hogyan működünk jól együtt. ” Egy új edzéstechnika segítségével Tivadar először felszabadítja Szellőben azt az erőt, amelyet később a gyeplő segítségével kordában tart. A lovaglás elején féktelen vágtával melegíti be az elmúlt években korlátlan szabadsághoz szokott lovat, ami így sokkal kezelhetőbbé válik a pályán.

Eger belvárosában versenyeznek

Szeptember 18-án Kunkli Tivadar négy másik magyar sztárral együtt száll nyeregbe a Nemzeti Vágta jótékonysági futamán. Az, hogy ismét lóra ül, legalább akkora újdonság Tivadarnak, mint rajongóinak, akik eddig többnyire a ring mellől szurkoltak a bokszolónak. Most ősszel azonban nem az erőé, hanem a sebességé lesz a főszerep. Ráadásul nem csak a Hősök terén, hanem Eger belvárosában is. A Vágta előtt egy héttel, szeptember 10-én Tivadar quadja nyergébe pattan a város színháza előtti négy sávos úton. Az I. Supermoto– és quad versenyre közel tízezer nézőt várnak és majd száz versenyzőt hívtak meg a szervezők, határon innen és túlról. Tivadar a következő három hétben nem sok idejét áldozza pihenésre – egyik nyeregből ül a másikba.

„Felszedtem néhány kilót az elmúlt hónapok alatt. Szellő tesz róla, hogy újra formába lendüljek.” – mondta a miskolci vagány nevetve, miközben épp a quad nyergében ülve indult aznapi edzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában