Helyi közélet

2011.09.19. 14:31

Hercsik Vince karnyújtásnyira a világbajnokságtól

Budapest - Egyik verseny éri a másikat a Hell Racing Team mindössze 12 éves gokart versenyzője, Hercsik Vince naptárában. Vince, két futammal az MNASZ Országos Gokart Bajnokságának vége előtt közel 30 ponttal vezeti a versenysorozatot, sőt, a FAE Közép-Európa Zóna Trófea nívós mezőnye is csak a hátát nézheti egy futammal a hétvégi, kecskeméti viadal előtt.

Budapest - Egyik verseny éri a másikat a Hell Racing Team mindössze 12 éves gokart versenyzője, Hercsik Vince naptárában. Vince, két futammal az MNASZ Országos Gokart Bajnokságának vége előtt közel 30 ponttal vezeti a versenysorozatot, sőt, a FAE Közép-Európa Zóna Trófea nívós mezőnye is csak a hátát nézheti egy futammal a hétvégi, kecskeméti viadal előtt.A miskolci ifjú emellett több európai és világversenyen kipróbálta magát, a nyáron Belgiumot és Franciaországot is megjárta – ez utóbbit két alkalommal is. - tudtuk meg a csapattól. Vince nem véletlenül gyűjti nemzetközi porondon is a tapasztalatokat: ha megnyeri a hazai bajnokságot, november végén a világ legjobbjaival mérheti össze tudását Dubaiban.

Éppen három hónappal ezelőtt, pont Kecskemétre készült Hercsik Vince, mikor legutóbb beszámoltunk igencsak sűrű versenyszezonja aktuális eredményeiről. Az elmúlt negyedév szintén nem telt eseménytelenül: a mini kategória tavalyi bajnoka – aki azóta a juniorok kategóriájában gyűjti a pontokat – megerősítette első helyét a bajnokságban és a Közép-Európa Zóna Trófea versenysorozatában is átvette a vezetést.

Két belga „kirándulás” között

Június végén Thy-ben, Dániában ismerkedett a nemzetközi mezőnnyel és a pályával Vince, ahol egy hónapra rá tisztesen helyt állt az igen kemény vonalvezetésű pályán: a döntőben már csak két tizedmásodperccel maradt el az élen haladó versenyzőtől, egy olyan aszfaltcsíkon, mely fizikailag rendkívül megterhelő, nehéz megtalálni rajta a versenybeállításokat és vezetéstechnikailag is csúcskategóriásnak számít. A két belga „kirándulás” között azonban még egy feladat várt a Hell Racing Team fiatal kiválóságára. Július 10-én a Pannóniaringen került ugyanis megrendezésre a magyar bajnokság soron következő futama, ahol a Kálmán Motorsport pilótája remekül helytállt: nem csak a magyar bajnokság keretein belül, de a Zóna Trófeában sem talált legyőzőre.

Hasonlóan a pannóniaringi diadalhoz, Dunaszerdahelyen sem adott esélyt a vetélytársaknak Vince augusztus első hétvégéjén. Már az időmérőt megnyerte, és az elődöntőben sem adta át vezető helyét senkinek. A döntőben – egy remek rajtot követően – sikerült elhúznia, és magabiztos győzelmet aratott.

Különleges versenyhétvége következett ezután, hiszen augusztus utolsó hétvégéjén rendezték a hagyományosan utcán zajló győri gokart futamot. Vince és csapata az edzésen nyújtott gyengébb szereplést követően megtalálta a szükséges beállításokat, és egy remek versenyzéssel örvendeztette meg a pályához kilátogató gokart-rajongókat. Vince számára egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy a különleges versenyen mérettette meg magát: ugyan még minimax kategóriában, de részt vett már az utcai viadalon.

„Szeretem nagyon ezeket az utcai versenyeket. Fizikailag ugyan nem annyira megterhelőek, mint a hagyományos pályák, viszont mentálisan nagyon is. Különösen precíznek kell lenni, hiszen centikre megyünk el a gumifaltól. Rengetegen voltak kinn, nagyon nagy élmény volt ekkora tömeg előtt versenyezni!” – mesélt tapasztalatairól Hercsik Vince.

Az Academy Trophy-n

A győri versenyhétvégét az iskolakezdés izgalma és természetesen ismét gokartozás követte: Vincének külföldön adódott lehetősége bizonyítani. A 12 éves pilóta először az Academy Trophy-n vett részt Essay városában, amely egy különleges versenysorozat: a világ összes pontjáról érkeznek versenyzők, hogy ugyanolyan gokartokkal, ugyanolyan vázat hajtva összemérjék tudásukat.  A nívós mezőnyben a Hell Racing Team ifjú tehetsége egy pont híján nem került be az A döntőben, viszont jó futamot produkálva a negyedik helyen zárt a B döntőben. Egy figyelmetlenségnek köszönhetően (túl gyorsan ment a rajtnál, túllépte a 30-50 km/h-s sebességhatárt) azonban a versenybírák a futamot követően megbüntették, és 10 másodpercet hozzáadtak elért időeredményéhez. Vince ennek ellenére különösen nagy lépésnek tekinti az essay-i részvételt, hiszen mint elmondta, ekkor érezte először azt, hogy egy fikarcnyi félsz sincs benne, mikor a gokartba ül: teljes nyugodtsággal nyomja a gázpedált, és a hideg fej azóta is állandó társa lett.

A higgadt versenystílus két héttel ezután a Rotax Euro Challange szintén franciaországi futamán is jól jött Vince számára. Miután az első selejtezőn egy kipördülést követően egy körös hátrányban találta magát a mezőnyhöz képest, bölcsen inkább kiautózott csapatához, hogy spóroljon a gumikkal. A versenyt végül a 27. pozícióban zárta a Hell Energy büszkesége.

Sűrűsödő iskolai kötelezettségek

Egyre sűrűsödő iskolai kötelezettségei mellett, lépést tartva versenyprogramjával is, Vince a hétvégén egy kecskeméti, magyar bajnokságba és Zóna Trófeába is beszámító futamon áll rajthoz. Míg utóbbi esetében ez már az utolsó forduló lesz, a magyar bajnokságból még egy gyöngyösi hversenyétvége hátra van, így Vince még közel sem dőlhet hátra.

„Hat ponttal vezetem a Zóna Trófeát, a magyar bajnokságot pedig közel harminccal. Ez utóbbit igazándiból már csak matematikailag tudom elveszteni, ha nem történik semmi rendkívüli, akkor behúztuk a magyar bajnokságot.  Persze jó lenne összetettben is győzelmet aratni! De úgy gondolom, kimondottan jó formában vágok neki a versenynek – fizikailag és mentálisan is – így bizakodó vagyok.” – mondta el Vince, úton Kecskemétre. Telefonos interjúnkban természetesen arról is kérdeztük Vincét, mennyire nehéz összeegyeztetni az iskolát a gokart versenyzéssel, amivel kapcsolatban a következőt nyilatkozta a piacvezető magyar energiaital-gyártó által is szponzorált fiatal pilóta: „Most, hogy megkezdődött a suli, kétfelé kell koncentrálnom, így mindenképpen nehezebb a helyzet, de megpróbálom megtalálni az egyensúlyt a két dolog között. Ha pedig sikerülne megnyernem a magyar bajnokságot, a dubai-i világbajnokságon való részvétel egészen biztosan kárpótolna a sok iskolai hiányzásért!” – mondta el nevetve Vince.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában