Helyi közélet

2011.09.04. 13:52

Égett a húsliszt, nem tudni, miért

Szikszó - Fekete füst gomolygott péntek este Szikszó határában. Húsliszt égett egy raktárépületben.

Szikszó - Fekete füst gomolygott péntek este Szikszó határában. Húsliszt égett egy raktárépületben.

Csak a kormos raktárépület és az elé kihordott hatalmas zsákok tanúskodnak Szikszón, a Hajdú Gabona Zrt. telephelyén történt pénteki tűzről. A társaság egyik raktárépületét a szomszédos SZATEV Zrt. bérli, mely állati fehérje feldolgozásával foglalkozik. Pénteken este, egyelőre tisztázatlan okok miatt égni és izzani kezdett az egy köbméteres zsákokban tárolt úgynevezett húsliszt, melyből kutyáknak, macskáknak készítenek tápot. A telephelyen szombaton jártunk, de nem mehettünk be, minden kapun lakat lógott. Az őrzéssel megbízott fiatalember azt mondta, nemcsak hogy nem engedhet be senkit, de a sajtónak egy szót sem nyilatkozhat.

Fekete füst Szikszón

A telephely közelségében élők azonban nem voltak nyugodtak péntek éjszaka. 

– Este fél 7 kor jöttem haza a munkából, és a rendőrség megállított az utcában, hogy igazoltassanak – meséli az egyik asszony, aki kérte, nevét ne írjuk meg. – Állítólag valamelyik szomszédom vette észre a raktárépületből gomolygó, fekete füstöt, ő szólt a rendőrségnek. Hogy mitől gyulladhatott meg a húsliszt? Azt senki nem tudja – tárja szét a karját az asszony, majd megjegyzi – még szerencse, hogy nem volt büdös, mert a füst Aszaló felé szállt. De olyan fekete volt, mint amikor gumit éget valaki. Volt itt vagy 8 tűzoltókocsi, a rendőrség meg a katasztrófavédelem. Éjszaka fél 11 után mentek el. Itt kíváncsiskodott az egész város. Mindenki tudni akarta, miért jött az a sok tűzoltó.

Vizsgálat szükséges

A SZATEV Zrt. vezérigazgatóját, Bartha Ferencet telefonon értük el. Mint fogalmazott: nagy baj, hogy több tonnányi húsliszt megsemmisült, de azért annak örül, hogy senki nem sérült meg. Egyelőre nem tudja, mi okozta a tüzet és hogy mennyi a kár, mert az elégett húsliszten kívül az oltáskor elázott is használhatatlanná válhatott. Az biztos, a raktárépületben 700-800 tonna húslisztet tároltak, a katasztrófavédelem előzetes felmérése szerint 20 tonnányi éghetett el. Egy kilogramm húsliszt ára 60 forint plusz áfa. Most még azt sem tudni, hogy az üzem használhatja-e a jövőben a vasbeton szerkezetű raktárépületet, mivel statikai vizsgálat fogja kideríteni, hogy mennyire sérült meg a tűzben, jelezte a vezérigazgató. 

A tűz oka felől érdeklődtünk a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányságnál is. Dobi Tamás szóvivőtől annyit tudtunk meg, hogy ezt közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az encsi rendőrkapitányság, mivel bűncselekményre utaló adatok nem merültek föl.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője, Sallai Ferenc lapunknak azt mondta, se a katasztrófavédelemtől, se a tűzoltóságtól nem érkezett hozzájuk olyan bejelentés, ami a környezetvédelmi vizsgálatot indokolná.

ÉM-HE

Ez történt

Péntek este - egyelőre tisztázatlan körülmények között - tűz keletkezett egy 80x30 méteres alapterületű vasbeton szerkezetű raktárban Szikszón. A tűzjelzés után - III-as riasztási fokozatot rendeltek el, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre Miskolcról, Encsről és Kazincbarcikáról. A harminc tűzoltó összesen 8 vízsugárral kezdte oltani a sűrű füsttel telített raktárban izzó, égő lisztet és műanyag zsákokat. A több órán át tartó - 22 óra után befejezett - oltási munkálatok, és a szellőztetés után, az elsődleges kárfelmérés alapján összesen 800-1000 négyzetméteren volt égési folyamat, és körülbelül 20 tonna csontliszt semmisült meg a tűz következtében. A nagy hőterhelés következtében, az épület vasbeton szerkezete is több helyen károsodott. Személyi sérülés nem történt, a tűz keletkezési körülményeinek felderítésére tűzvizsgálati eljárás indult.


Szikszó - 200-300 tonna állati eredetű húsliszt izzik Szikszón egy vasbeton szerkezetű raktárépületben. Az első riasztás este 7 óra előtt 10 perckor érkezett a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, tudtuk meg Rinyu Zsuzsanna szóvivőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában