Helyi közélet

2011.09.06. 09:45

„A tanulók szabad döntésén áll”

Sátoraljaújhely - Elkezdődött az első tanév az V. István Katolikus, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában.

Sátoraljaújhely - Elkezdődött az első tanév az V. István Katolikus, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában.A városban csak „Keriként” ismert középiskolát szeptember elsejétől az egri Főegyházmegye vette át a helyi önkormányzattól; amint azt Sebes Péter igazgató a szombati ünnepélyes tanévnyitón – amelyet a sátoraljaújhelyi Római Katolikus Nagytemplomban a diákok, szülők részvételével tartottak - elmondta: az intézmény nem jogutódként került át a városiból egyházi kezelésbe, hanem egy teljesen új iskola jött létre.

– Egy ténylegesen jó színvonalú, a tehetséggondozásra nagy hangsúlyt fektető intézményt szeretnénk megvalósítani, amely a sátoraljaújhelyi, illetve a környékbeli diákok számára mind az oktatás, mind a nevelés terén komoly alternatívát kínál - szögezte le Sebes Péter, aki arra a kérdésre, hogy ,,Mit tud válaszolni azoknak a szülőknek, akik esetleg fenntartásokkal engedik, engednék gyermeküket egyházi iskolába?", az alábbiakat jegyezte meg: – Úgy gondolom, egy katolikus iskola a mai világban inkább biztonságot nyújt, mintsem félni kelljen tőle, és egyben garanciát jelent arra, hogy olyan diákok kerülnek majd ki tőlünk, akik tudnak majd magukkal mit kezdeni az életben.

Új motivációt

A Nagytemplomban Veni Sancte szentmisét tartottak, amelyen részt vett dr. Ternyák Csaba, egri érsek, akitől az intézmény átvételének hátterét, okait tudakoltuk.

– Az ok? – kérdezett vissza dr. Ternyák Csaba, közvetlenül az ünnepi pillanatok után. – Sátoraljaújhely pluralista város, és mi azt szeretnénk, ha lenne katolikus középiskolája is, hiszen itt és a környéken sok katolikus él. Ennek az iskolának is az lesz az elsődleges feladata, hogy neveljen és oktasson, emellett persze szívesen segít abban is, hogy a hitre elvezessen és felajánlja az Evangéliumot mindenkinek. Ennek elfogadása azonban a tanulók szabad döntésén áll. Az egyházi fenntartó a vallási jelleggel új motivációt tud adni a tanuláshoz és az eredményes munkához.

Sátoraljaújhelyen már van egy jól működő oktatási intézménye a Főegyházmegyének, az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola.

-MI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában