Helyi közélet

2011.09.06. 09:50

Az MVM-é marad "egyelőre" a miskolci fűtőerőmű

Miskolc, Budapest - Most nem, később még megvásárolható lehet a miskolci fűtőerőmű.

Miskolc, Budapest - Most nem, később még megvásárolható lehet a miskolci fűtőerőmű.A Magyar Villamosművek Zrt. múlt heti rendkívüli közgyűlésének egyik döntése révén vált véglegesség, hogy - egyelőre - nem lesz miskolci a város jelentős része fűtéséről és melegvízellátásáról gondoskodó korszerű fűtőerőmű. A közgyűlés után kibocsátott közlemény szerint: "A közgyűlésen hozott döntéssel lezárult a miskolci városi fűtőmű, a Mifű Kft. értékesítési folyamata. Miután a miskolci önkormányzat elállt a cég megvásárlásától, az az MVM tulajdona maradt."

Jó üzletnek tűnt

Mint ismeretes, az MVM még 2007-ben jelentette be, hogy értékesítené a 99,6 százalék tulajdoni hányadát a MiFű Kft.-ben, amelyben ezáltal 75 százalék szavazattal rendelkezett. Az akkori vevőjelölt Elmib Zrt. azonban igényt tartott a kisebbségi tulajdonra is, amit a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding érdekeltségébe tartozó Mihő Kft. birtokolt. Az akkori városvezetés – az ellenzék egyetértésével és segítségével – azon dolgozott, hogy a miskolci önkormányzat vásárolja meg az MVM-tulajdonú üzletrészt. Az MVM korábban 50 megawattnyi erőművi kapacitás kiépítésével, ezáltal több mint 16 milliárd forintnyi beruházással jutott többségi tulajdonhoz a MiFű Kft.-ben. A vételi indokai között szerepelt, hogy a kombinált ciklusú erőművek kedvező áramvásárlási feltételkkel rendelkeztek és így jó befektetésnek bizonyult volna a fűtőerőmű és a vétellel a város ilyetén energiafüggősége is csökkent volna.

"Előnyös az elmaradása"

Az MVM múlt heti döntése nyomán megkérdeztük a miskolci önkormányzatot is a korábban kedvezőnek ítélt üzlet elmaradásáról. A városházáról a Miskolc Holding Zrt.-hez irányítottak. A társaság szóvivője, Pásztor Imre válaszolt. A válaszból kiderült, hogy az MVM Zrt., mint eladó és a Mihő Kft., mint potenciális vevő még 2008-ban kötöttek a MiFű Miskolci Fűtőerőmű kft. üzletrészének adásvétele tárgyában megállapodást, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén jöhetett volna létre. Az időközben bekövetkezett villamos energia-termelést érintő jogszabályi változás, valamint az eredeti megállapodásban rögzített feltételek előre nem látható okokból történő nem teljesülése miatt a felek az üzletrész vásárlástól elálltak. Ebből eredően egyik félnek sincs a másikkal szemben semmilyen követelése, illetve a jövőben sem támaszthatnak igényt egymás felé, ahogy követelést sem érvényesíthetnek a másikkal szemben. „Ugyanakkor, amennyiben az MVM el kívánja adni a MiFű Miskolci Fűtőerőműben lévő üzletrészét, a Városnak és a Miskolc Holdingnak lehetősége van élnie elővásárlási jogával. Az üzletrész vásárlás meghiúsulása a jogszabályi környezet változása mellett összességében előnyös mind a városra, mind a város lakosságára nézve” – fogalmaz a válasz.

ÉM-SZB


Erőműtörténet

– Az MVM Zrt. 2001 végén nyerte el Miskolc város pályázatát három városi fűtőmű kapcsolt energiatermelő berendezéssel történő bővítésére adott ajánlatával. A közel 170 MW hőteljesítmény-igényű Tatár utcai, a 23 MW-os Diósgyőri és a 8 MW-os Bulgárföldi Fűtőművek korszerűsítése szerepelt a felhívásban. Az MVM Zrt. elfogadott gázmotoros pályázata a Tatár utcai Fűtőműben 20 MW együttes villamos teljesítményű, kisebb gázmotorokból álló fűtőerőmű létesítését tartalmazta.– A Tatár utcai telephelyre 5 db 3,9 MW villamos és mintegy 4,2 MW hőteljesítményű motorgenerátort, Diósgyőrbe 1 db az előzővel azonos típusú, míg Bulgárföldre szintén 1 db 1 MW villamos és körülbelül 1,1 MW hőteljesítményű motorgenerátort építettek be. A Tatár utcai 5 motor két hőkörzet hőellátásában működik közre úgy, hogy 2 motor állandóan az Avas, 2 motor a belváros hőkörzetekre dolgozik, míg az ötödik motor a hőigénynek megfelelően bármelyikhez kapcsolható.   

– A gázmotorok kereskedelmi üzeme mindhárom telephelyen 2003 végén kezdődött meg. A mérések azt igazolták, hogy mindegyik gázmotor 40 százalék feletti villamos hatásfokot ért el, a kiadott hőenergiát is figyelembe véve a gázmotoros egységek eredő hatásfoka 86 százalék, míg a motorok együttes rendelkezésre állása elérte a 96 százalékot. A gázmotorok károsanyag-kibocsátási értékei is alacsonyabbak, mint a környezetvédelmi előírásokban megkívánt határértékek


Miskolc, Budapest - Nem veszi meg Miskolc az Magyar Villamosművektől a városi fűtőerőművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában