Helyi közélet

2011.09.09. 19:37

A MISI-pénz továbbra is csúszni fog

Nem örülnek az iskolák, hogy a városi sportiskola csak jelentős késéssel fizeti ki a bérleti díjakat.

Nem örülnek az iskolák, hogy a városi sportiskola csak jelentős késéssel fizeti ki a bérleti díjakat.A Miskolci Városi Sportiskola (MISI) sincs sokkal jobb anyagi helyzetben, mint a város más önkormányzati iskolája. Náluk a gondok már az előző tanévben is jelentkeztek, több intézménynek nem tudták kifizetni a tornaterem bérleti díját. Ebből konfliktus adódott, hiszen az iskolák költségvetésében bevételként szerepel a terembérleti díj. A hét eleji tanévnyitó értekezleten Kiss Gábor, a miskolci önkormányzat humán főosztályának vezetője arra kérte az általános és középiskolákat, hogy legyenek belátással a MISI iránt, hisz sportfoglalkozások nem maradhatnak el a fizetés késése miatt. Szeptembertől újabb gondot okozott a sportiskolának, hogy azok az intézmények, melyek egyházi fenntartásba kerültek ettől a tanévtől, a szerződés megkötésének feltételeként 8 napon belüli fizetést várnak el.

Van remény

– Ezt azonban biztos, hogy nem tudjuk majd a jövőben teljesíteni – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Szabó Brigitta, a MISI ügyvezetője. – Az eddigi tartozásainkat igyekeztünk kiegyenlíteni, elsőként ott, ahol fenntartóváltás volt, de a bérleti díjak kifizetése eddig is csúszott, valószínűleg ebben a tanévben is csúszni fog. Remélem, az egyházi intézmények belátással lesznek, ha esetleg nem, akkor másik iskolába visszük át a foglalkozásokat – jelezte.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, a sportiskola önkormányzati fenntartásban van, a város önként vállalt feladatként működteti az intézményt, állami támogatást nem kapnak erre. Mint köztudott, a város költségvetéséből kétmilliárd forintot kellett zárolni a működőképesség megőrzése miatt, és ez a sportiskolát is érinti. Mégis van rá remény,hogy a gondok megoldódnak, a MISI ugyanis pályázik a látványsportágak állami támogatásra. Ha nyernek, felszabadul a terembérleti díjuk 90 százaléka, ami azt jelentheti, hogy a pénzt a többi sportágra fordíthatják. A MISI egyébként ebben a tanévben 16 sportág számára több mint 30 termet bérel városszerte. Terembérleti díjra májusban például 4 millió 200 ezer forintot kellett kifizetniük, de télen ez az összeg magasabb (5-6 millió), mert olyankor a jégcsarnokot is bérlik.

Kissé furcsa

Több iskolát is megkérdeztünk a MISI tartozásaival kapcsolatban. Az egyik, szeptemberben egyházivá vált

intézményben az igazgató azt mondta: még mérlegelik, hogy kötnek-e újabb szerződést a MISI-vel. Egyrészt

folyamatban van a bérbeadás pontos szabályának kidolgozása, másrészt az iskola számára elfogadhatatlan, hogy

jelentős csúszással fizessen a MISI, hiszen a fenntartónak a bérleti díjakkal időben el kell számolniuk.

A Herman Ottó Általános Iskolának több mint 50 ezer forinttal tartozott a sportiskola, de ezt szeptember elején

kiegyenlítette. Itt heti 3 alkalommal tartottak edzéseket. Póczos Barnabás igazgató megjegyezte: az önkormányzati intézményeknek is gond a fizetés csúszása, hiszen a költségvetésükben bevételként szerepelnek a terembérleti díjak. Hozzátette: az is furcsa helyzet, hogy a MISI-vel szemben türelmesnek kell lenniük, az iskolák saját sportfoglalkozásait azonban kénytelenek voltak megszüntetni a költségvetési zárolás miatt.

ÉM-HE


Átgondolják

Mi értelme van annak, hogy az egyik önkormányzati intézmény a másiknak terembérleti díjat fizet? – kérdeztük Kiss Gábortól, miskolci önkormányzat humán főosztályának vezetőjétől. Mint fogalmazott: ennek valóban nincs sok értelme, ráadásul veszteséggel is jár az átutalási díjak és az elmaradó áfa-kifizetés miatt. Így a terembérlés ügyét a jövőben átgondolják, A főosztályvezető hozzátette: az önkormányzati finanszírozáson kívül a szülők is fizetnek tagdíjat, szakosztályonként eltérő nagyságút. A vízi és a jeges sportok drágábbak, mert a terembérleti díj is magasabb.


Keretbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában